Липсата на стабилно правителство и дългите преговори за коалиция могат

...
Липсата на стабилно правителство и дългите преговори за коалиция могат
Коментари Харесай

Fitch Ratings за вота в България: 7 партии влизат в парламента, риск от нови избори догодина

Липсата на устойчиво държавно управление и дългите договаряния за коалиция могат да забавят влизането в еврозоната
Политическата неустановеност в страната остава висока, показва в прогнозата си за България интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings, представена от .

След несполучливите съдружни договаряния след вота през юни 2024 година България се насочва към нови предварителни избори, които ще бъдат седмите от 2021 година насам. Изборите са планувани за 27 октомври и евентуално ще доведат до още един фрагментиран парламент, като се чака в него да влязат седем партии. Това усилва риска от нови избори при започване на 2025 година, отбелязва Fitch Ratings.

Въпреки политическата невъзможност считаме, че приемането на еврото, цялостното влизане в Шенгенското пространство и осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност ще останат цели на политическото болшинство, предвиждат от интернационалната рейтингова организация.

Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност.

България дава отговор на всички номинални конвергентни критерии за приемане на еврото, като се изключи ценова непоклатимост. Инфлацията в България продължи да се намалява, намалявайки разликата сред средногодишната инфлация в страната и тази на трите най-добре представящи се страни членки на Европейски Съюз.

Според главния сюжет на рейтинговата организация, България може да изиска преоценка на напредъка си по критериите за конвергенция през първото полугодие на 2025 година и е допустимо влизане в еврозоната от януари 2026 година Всички законодателни ограничения, нужни за осъществяване на неизпълнените задължения след ЕРМ ІІ, са утвърдени от Народното събрание, а някои ограничения чакат осъществяване. Въпреки това неналичието на устойчиво държавно управление и евентуално дългите съдружни договаряния могат да забавят влизането в еврозоната, предизвестяват от Fitch Ratings.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР