Brexit ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около

...
Brexit ще има промени в миграционната политика на Великобритания. Около
Коментари Харесай

Промени за българите във Великобритания след Brexit ще има, трябва да се готвят

Brexit ще има промени в миграционната политика на Англия. Около това мнение се сплотиха Лъчезар Богданов - основен икономист в Института за пазарна стопанска система и журналистът Рой Хил пред Нова тв.

" Всичко, за което се приказва, без значение дали има договорка или Англия и Европейски Съюз реализиран някакво спроразумение за правата на жителите на Европейски Съюз – това ще е временен интервал. Самата концепция на Brexit  е Англия да поеме надзор върху миграционната си политика. В този смисъл 2-3-5 години опазване на статуквото може и да има, само че по-късно сигурно ще има промени, тъй че най-разумно е хората да си задават въпроси и да се пробва да схванат какви ще са те ", съобщи Лъчезар Богданов.

Работещите българи във Англия са сред 70-80 хиляди " Това е третата най-голяма дестинация за българи след Германия и Испания. Очевидно е, че Германия е към момента прелъстителен център за българите. Българите напущат Испания и Италия. Единствената страна, която притегля доста българи, остава Германия. Другият вид е връщане в България, което е отдалечен вид, само че не е неосъществим. Това обаче изисква към 40% покачване на заплатите за хората, които правят нискоквалифициран труд ", изясни Богданов.

България може да се включи в привличането на задгранични компании у нас след Brexit, счита Богданов. " Услугите и промишленостите, които работят за европейския пазар, ще отидат някъде. Въпросът е кой ще успее да предложи най-хубави условия и да се нарежда най-добре, по този начин че  да вземе този бизнес. България може да се включи в тази конкуренция, само че въпросът е да има по-дългосрочно стратегическо решение по какъв начин да се „ продаде ” страната като положително място за бизнес ", посочи той.

Журналистът Рой Хил изрази мнение, че е безсмислено и е загуба на време да се отсрочва Brexit. " Но, в случай че би трябвало да предпочитам сред отсрочване на Brexit и това той да е мъртъв в канавката – може би ще предпочета второто. Най-вероятно обаче ще се наложи той да изиска отлагане  на Brexit ”, добави той в коментар на думите на Джонсън, който съобщи " По-скоро бих починал в канавката. По-нататъшното отсрочване е тотално, изцяло безсмислено ".

Хил също счита, че ще има промени в миграционната политика на Обединеното кралство, само че към момента не е ясно какви ще бъдат те.

" Има доста хора, които бягат от Brexit, и ще останат едни незаети работни места, които Англия ще би трябвало да запълни, тъй че мисля, че за българите, които са подготвени да поемат риска там, ще има работни места ", изясни Рой Хил.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР