Бреговете на Канал 2, който свързва Варненското езеро с морето

...
Бреговете на Канал 2, който свързва Варненското езеро с морето
Коментари Харесай

Проучвания на Басейнова дирекция по Северното Черноморие сочат: Най-много мръсотия по брега има край канала море-езеро

Бреговете на Канал 2, който свързва Варненското езеро с морето и е обичано място за стотици рибари, са едно от най-замърсените места по Черноморието. Това демонстрират изследванията на Басейнова дирекция “Черноморски район” /БДЧР/ от последните 3 година При първото от тях, извършено  по европроекта MARLEN, най-вече боклуци на сушата на север били открити край Канал 2 и на плажа в Крапец.

При прегледа на 8 линии по цялото крайбрежие специалистите изброили 18 009 боклука – най-вече фасове, пластмасови бутилки и чашки, опаковки от чипс, бонбони, найлонови торбички. Друго наблюдаване на 10 плажа, при което били конфискувани 3,4 тона боклуци, посочило, че най-мръсни са северният плаж на Дуранкулак и още веднъж брегът край канала море-езеро във Варна.

От БДЧР провели и мониторинг на отпадъците, отсрочени по морското дъно и плаващи във водата. Резултатите още се обобщават, само че главните източници на замърсяване са ясни – битови боклуци, изхвърляни от туристи, крайморско строителство, противозаконни сметища и канализации, прецизираха от дирекцията. Сред застрашените зони попадат и селищата без пречиствателни станции – Дуранкулак, Крапец, Шкорпиловци, както и местността Иканталъка, където предишното лято без тръбопровод и канализация са работили 15 обекта. За констатациите са известени регионалните шефове на Варна и Добрич. Резултат към този момент има – варненският губернатор е разпоредил на кметовете на морската столица и Долни чифлик да не издават разрешителни за слагане на краткотрайни обекти в зоните без канализация, разясниха от БДЧР.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР