Бреговата охрана на Филипините разположи два кораба в Южнокитайско море, след

...
Бреговата охрана на Филипините разположи два кораба в Южнокитайско море, след
Коментари Харесай

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Бреговата защита на Филипините разположи два кораба в Южнокитайско море, след като засече  " обезпокоително " нарастване на броя на корабите на китайската морска милиция на риф в границите на изключителната икономическа зона на страната, оповестява " Ройтерс ".

Броят на китайските кораби, за които се счита, че се ръководят от чиновници на милицията, се е увеличил до над 135 по отношение на 111 през ноември. Те са разпръснати в рифа Уитсън, който Манила назовава риф Джулиан Фелипе.

" Бреговата защита на Филипините поддържа своя хладнокръвен ангажимент за запазване на морската сигурност, сигурност и морската среда в хода на отбраната на териториалната целокупност, суверенитета, суверенните права и юрисдикцията на Филипините в Западно Филипинско море ", показват от службата.

Западно Филипинско море е наименованието, с което Манила назовава водите в Южнокитайско море, които попадат в неговата изключителна икономическа зона, обхващаща 200 морски благи.

През 2016 година интернационален съд анулира настояването на Китай за право над 90% от Южнокитайско море, само че Пекин не признава решението. През последните години Китай построи острови в противоречивите води, като построи въздушни писти върху някои от тях.

Тайван, Малайзия, Виетнам и Бруней също претендират за елементи от морето.

Днешната вест идва няколко дни,след като Филипините направиха съвместни патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от сходно начинание с Австралия в Южнокитайско море. Маневрите обаче изостриха напрежението с Пекин.

Филипините ускоряват напъните си да противодействат на " нападателната активност " на Китай в Южнокитайско море, което се трансформира във военноморска точка на напрежение и сред Китай и Съединени американски щати.

Китай упрекна Филипините, че набират " непознати сили " да патрулират в Южнокитайско море, с цел да основават проблеми. На собствен ред Манила упорства, че морската ѝ активност е в границите на нейните права.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР