BreastHelp - мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на

...
BreastHelp - мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на
Коментари Харесай

Стартира мобилно приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата

BreastHelp - мобилно приложение за профилактика, скрининг и следене на пациенти с рак на гърдата започва през днешния ден. То може да се конфигурира през здравната платформа Healee на всевъзможен тип електронни устройства, оповестиха от УМБАЛ " Лозенец ".

Идеята за основаването на първото гратис мобилно приложение у нас и логаритъмът за държание са дело на доктор Ваня Митова, шеф на Отделението по обща хирургия на УМБАЛ „ Лозенец “

Ракът на гърдата е най-честото и най-значимото медико-социално злокачествено заболяване при дамите в целия свят.Въпреки напъните, които се поставят за пациентите, това малигнено заболяване продължава да бъде водеща причина за гибел измежду пациентите с онкологични болести. Същевременно с това при доста по-ниска заболяваемост (127.4 на 100 000 по отношение на 170 на 100 000 за Европа), България е с по-висока смъртност (46.2 на 100 000 по отношение на 40.6 на 100 000 за Европа) и по-ниска 5-годишна преживяемост (с 11,1% по-ниска от междинната за Европа съгласно EUROCARE-5).

Една на всеки осем дами е диагностицирана с рак на гърдата в живота си. Ранното му разкриване обаче може да докара до изцяло изцеление.

За към този момент болните дами е от изключителна значимост да се обезпечи бърз и елементарен достъп до всички нужни експерти, както и навременно и съответно лекуване и следене по време и след миналото лекуване.

Именно заради тези аргументи е основан BreastHelp – мобилно приложение, ориентирано към повишение на информираността за рака на гърдата и сплотяващо редица функционалности за обезпечаване на: профилактика, скрининг и следене на здрави дами и към този момент диагностицирани с това заболяване пациенти, улеснявайки връзката им с лекарите.

Идеята за основаването на приложението и логаритъмът за държание в BreastHelp е на доктор Ваня Митова. Заедно с професионален екип от IT експерти, съумяват да осъществят приложението като се преценяват с европейските и международни стандарти.

BreastHelp е първото работещо мобилно приложение за профилактика, скрининг и следене на пациенти с рак на гърдата в Българияс същинска обществена значителност.

Състои се от три модула:

1. Модул за здрави жени;

2. Модул за към този момент диагностицирани с рак на гърдата;

3. Модул за лекари.

Всеки пациент и доктор може гратис да конфигурира и употребява BreastHelp през здравната платформа Haelee на всевъзможен тип електронни устройства.

Д-р Ваня Митова е лекар-специалист с съществени научни и професионални ползи в региона на диагностиката, лекуването и следенето на пациентите със болести на млечната жлеза.

Тя приключва Медицина през 2013 година в Медицински факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. През 2019 година придобива компетентност по „ Хирургия “ и приключва втората си магистратура по „ Обществено здраве и здравен мениджмънт “.

Д-р Митова печели I-во място в състезанието на Български лекарски съюз „ Млад доктор 2017 “, а преди този момент в три поредни години още веднъж след извоюван конкурс, е и стипендиант на БЛС. От 2019 година е в Лигата на „ Лекарите, на които имаме вяра “.

През 2022 година доктор Митова взе участие в учредяването на Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ).

Д-р Ваня Митова е минала редица квалификационни курсове по хирургия и онкопластична хирургия на гърда, коремна и лапароскопска хирургия, лекуване на хронични рани, ехомамография и ехография на коремни органи. Част от тези курсове са във водещи центрове в чужбина – Франция, Унгария, Германия и Полша.

Член е на Българското хирургическо сдружение, Съвместната онкологична национална мрежа, Европейското сдружение на експертите по рака на гърдата (EUSOMA) и Европейската асоциация по ендоскопска хирургия (EAES).
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР