Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще предприеме първото

...
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще предприеме първото
Коментари Харесай

Аржентина, САЩ, Китай и Португалия ще са първите страни, които ще посети бразилският президент Лула да Силва


Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще предприеме първото си публично пътешестване в чужбина в края на януари, когато е планувана негова аудиенция в Аржентина. Тя ще бъде последвана от визити в Съединени американски щати, Китай и Португалия, заяви президентски източник, представен от Франс прес.

Левият началник, който в неделя встъпи в служба като президент на Бразилия за трети път, ще замине за Буенос Айрес за срещата на върха на Общността на латиноамериканските и карибските страни (CELAC) на 23 и 24 януари.

След това 77-годишният Лула ще се срещне с американския си сътрудник Джо Байдън във Вашингтон. Датата на визитата му там обаче към момента не е избрана, означи същият източник.

Пътуване до Китай - главния търговски сътрудник на Бразилия - ще се състои " след март ", добави източникът от президентството.

Президентската канцелария удостовери също, че Лула да Силва ще бъде в Португалия от 22 до 25 април, както бе обявено ден по-рано от португалския държавен глава Марселу Ребелу де Соуза.

Със заплануваните визити Лула, който към този момент оглавяваше най-голямата стопанска система в Южна Америка от 2003 до 2010 година, показва желанието си да извади Бразилия от интернационалната изолираност, белязала ръководството на крайнодесния му предходник Жаир Болсонаро.

В своята тирада пред Конгреса при встъпването си в служба Лула се ангажира да възобнови " южноамериканската интеграция " и да възобнови " дейния разговор със Съединени американски щати, Европейската общественост и Китай ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън беседва през вчерашния ден с новия външен министър на Бразилия Мауро Виейра и разиска пътуването до Вашингтон на Лула да Силва. Двамата са разговаряли и за Венецуела, оповестиха за Ройтерс източници от министерството.

В миг, когато държавното управление на Байдън облекчава някои наказания против Венецуела, новото бразилско държавно управление може да се трансформира в мост към Каракас заради положителните връзки на Лула с венецуелските водачи, споделиха те.

Блинкън беседва с Виейра към 40 минути, обсъждайки с него също съдействието в региона на околната среда и търговията, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР