Бразилски сенатори поискаха да започне разследване срещу президента Жаир Болсонаро,

...
Бразилски сенатори поискаха да започне разследване срещу президента Жаир Болсонаро,
Коментари Харесай

Скандал с купуване на ваксини на завишени цени разтърси Бразилия

Бразилски сенатори желаеха да стартира следствие против президента Жаир Болсонаро, упрекнат, че си е затварял очите за нередности в пазаруването на ваксини против коронавирус, заяви Франс прес.

Това е скандал с евентуално взривоопасни последствия. Той може да нанесе обилни политически вреди на президента от крайната десница, който бе определен с обещанието да изкорени корупцията. Имиджът на президента към този момент бе очернен от безредния метод, по който управлява здравната рецесия, лишила живота на над половин милион бразилци.

Искането за започване на следствие бе импортирано във Върховния съд от трима сенатори. Процедурата може да докара до отстраняването от служба на президента, въпреки че този сюжет се счита за едва евентуален от анализаторите.

" Внесох във Върховния съд искане за започване на следствие, тъй като президентът бе изобличен, че не е взел никакви ограничения, откакто е бил предизвестен за голяма корупционна мрежа в Министерството на здравeопазването ", съобщи във видео сенатор Рандолфе Родригес.

Той се базира на дадените в петък свидетелски показания на служител от здравното министерство и на неговия брат народен представител пред комисия на Сената, на която Родригес е заместник-председател. Министерският чиновник Луис Рикардо Миранда, отговарящ за вноса на лекарства, е получил на бюрото си на 18 март подозрителна фактура за 45 милиона $ за три милиона дози от имунизацията " Коваксин " на индийската лаборатория " Бхарат байотек ". Миранда не е разрешил заплащането. Нито една доза не е била доставена, а " Коваксин " даже не е получила утвърждение за прилагане от здравните управляващи.

Освен това на никое място в контракта за 300 милиона $ не се е споменавала сингапурската компания, изпратила фактурата и наподобяваща на фиктивна компания.

Още по-удивителното е, че преди този момент президентът е отхвърлил предложения за ваксини, които са по-евтини и по-ефикасни. Игнорирана е била даже оферта на " Пфайзер " за по-ниска цена, съобщи Ройтерс.

Според локален вестник " Бхарат байотек " е предложила в началото имунизацията за 1,34 $ за доза. Но Бразилия е приела да заплати 15 $, т.е. повече от всяка друга ваксина, която в миналото е била купувана.

Миранда споделя, че е бил притискан от своите началници да утвърди транзакцията. Появили се и други нередности и държавното управление в последна сметка анулирало контракта.

Миранда неотложно споделил терзанията си с брат си Луис Миранда, който е народен представител и съпартиец на Болсонаро. Двамата се срещнали на 20 март в Бразилия с президента. Той ги уверил, че ще разпореди на федералната полиция да направи следствие, само че не е извършил обещанието си.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР