Бразилската прокуратура повдигна обвинение на банкера Давид Муино Суарес, че

...
Бразилската прокуратура повдигна обвинение на банкера Давид Муино Суарес, че
Коментари Харесай

Бразилия съди швейцарски банкер заради изпиране на десетки милиони

Бразилската прокуратура повдигна обвиняване на банкера Давид Муино Суарес, че е изпрал 21.7 млн. $. Испано-швейцарският банкер, който дава отговор за връзките с клиентите в основаната в Цюрих BSI bank, беше задържан на летището в Сао Пауло.

Задържането му е част от най-големия корупционен скандал в Бразилия, в който бе замесе (и след това осъден) представителят на долната камара на Народното събрание Едуардо Куня.

Според прокуратурата Суарес е знаел, че парите, които е прекарал през банката, идват от подкупи платени на Куня и Педро Бастос, някогашен изпълнителен шеф на държавната петролна компания Petrobras. Двамата са получили средствата при придобиването на петролно поле в Бенин през 2011 година

Държавното обвиняване твърди, че Суарес е прикрил противозаконната финансова интервенция с погрешни данни, предоставени на офиса на банката. Банкерът или негови представители не бяха разкрили за коментар.

Прокурорът Диого Кастор де Матос съобщи, че съвсем 4-годишното следствие е разкрило няколко случая, при които мениджъри на интернационалните банки са помагали на бразилски политици, финансовите медиатори и някогашните ръководители на Petrobras да скрият противозаконните си пари в офшорни сметки.

Куня към този момент е най-високопоставеният политик, наказан за рушвет. Той получи 15 години затвор за ролята си в корупционната скица, при която инженерни компании са платили милиарди долари рушвети, с цел да си обезпечат контракти с Petrobras и други държавни компании.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР