Братовчедите на папа Бенедикт XVI ще наследят парите от неговото

...
Братовчедите на папа Бенедикт XVI ще наследят парите от неговото
Коментари Харесай

Защо никой не иска наследството на папа Бенедикт XVI?

Братовчедите на папа Бенедикт XVI ще наследят парите от неговото завещание, съгласно изпълнителя на последната му воля и наследство. Никой от тези родственици обаче не желае да се възползва от това право. Какви са аргументите за това? Един от неговите братовчеди към този момент отхвърли да одобри наследството, а другите четирима към момента не са дали отговор. Една от вероятните аргументи за отхвърли е, че приемайки, наследникът поема всевъзможни правни искове против умрелия, според законите за парцелите в Германия, където живеят всички негови братовчеди. А при Бенедикт XVI такива не липсват.

Йозеф Рацингер, както беше прочут преди да одобри папското си име, е обвинен в един от най-разследваните случаи на полово принуждение от духовници в страната.

" Не чакахме това завещание и животът ни е добре без него “, сподели Мартина Холцингер, щерка на 88-годишен братовчед на Ратцингер, който отхвърли правото си за завещание.

Когато папата умря на 95 години на 31 декември 2022 година, неговият дълготраен асистент, архиепископ Георг Генсвайн, влезе в ролята на реализатор на наследството.

" Великолепният Джордж “, както беше прочут двойникът на Клуни измежду ватиканските публицисти, се свърза с няколкото първи братовчеди, които към момента са живи. 

Проблемите на папа Бенедикт стартират през 1980 година, когато той е архиепископ на Мюнхен, а свещеникът Петер Хюлерман е изместен в столицата на провинция Бавария от Есен, където е упрекнат в осем случая на малтретиране на деца. През 1986 година получава 18-месечна условна присъда от локален съд за полово принуждение над 11 момчета.

След това свещеникът е изпратен в Гархинг ан дер Алц, покрай австрийската граница, само че случаите на принуждение над деца не престават. През 2008 година той още веднъж е изместен в Бад Тьолц, град, намиращ се на юг от Мюнхен. През 2010 година той е суспендиран като духовник и дефинитивно лишен от ранг през 2022 година

Бившият папа отхвърляше да знае за Хюлерман до януари 2022 година, когато отчет за полово принуждение в мюнхенската архиепископия сподели, че той е участвал на среща през 1980 година обвързвана с прехвърлянето на Хюлерман и го е одобрил.

Докладът, поръчан от самата архиепископия, го упреква, че евентуално е излъгал проверяващите. Те заключиха, че Рацингер не е подхванал дейности в четири обособени случая на корист. Дни по-късно неговият персонален секретар Гансуайн сподели, че Ратцингер към този момент си спомня, че е участвал на срещата на Хюлерман и се оправда с " пропуск при редактирането на изказването “.

Два месеца след гибелта му Баварското радио заяви, че " казусът Хюлерман “ е последвал Рацингер и в Рим, където той става авторитетен консултант на папа Йоан Павел II през 1982 година

Писмо от 1986 година, което той написа, дава позволение на Ватикана на своенравния духовник да отслужва литургия с гроздов сок, а не с вино, тъй като е пияч.

На фона на тези разкрития свещеникът Андреас Пер, който в този момент е на 39 години, твърди, че е бил полово измъчван от Хюлерман през 90-те години в Гархинг ан дер Алц.

Тъй като обвиняванията са изтекли по отминалост, Пер завежда цивилен иск за 50 000 евро обезщетение от наследниците и още 300 000 евро от Мюнхенската архиепископия.

Какво въпреки всичко включва наследството?

Цялата тази сага нямаше да е се случва, в случай че Бенедикт не се беше отдръпнал през 2013 година, първият, подал оставка от шест века. Обикновено папа, който умира в служба, оставя всичко на Светия трон, централното държавно управление на Римокатолическата черква.

" Папа Рацингер “, както го назоваха италианците, печелеше възнаграждения от многото книги, които написа, и заплати от университети, в които беше професор по теология. Той също имаше постоянни приходи като архиепископ на Мюнхен.

В първичното си писмо до братовчедите на Ратцингер Гансуайн не разкрива нито какъв брой пари са в наследството, нито какъв брой братовчеди са към момента живи, с цел да си ги поделят. Той също по този начин разяснява, че възнаграждения за книги, както и персонални движимости не са част от него.

Разговаряйки с публицисти през март, той разкри, че има петима братовчеди и че измежду тях те ще наследят " това, което към момента може да има в банковата сметка “.

Мюнхенската архиепископия в допълнение усложни въпроса, като съобщи, че е подготвена да заплати " отплата за страданието на ищеца и да откри уместно решение за всички искове за вреди, които надвишават това “.

" Това е като по филмите “, сподели заинтригуван Холцингер, първият родственик на Ратцингер, който се появи, за делото за наследството.

" Аз самият работя в учебно заведение, тъй че децата са доста значими за мен. Наистина се интересувам тези неща да бъдат изяснени и всички ищци да получат компенсациите си. “, прибавя още той.

Предстои да стане явен изходът на делото и дали след него някой въпреки всичко ще изиска наследството на Бенедикт XVI, написа bTV.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР