Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива

...
Брашното от рожков нашумя последните години най-вече като здравословна алтернатива
Коментари Харесай

Брашното от рожков - здравословната алтернатива на какаото

Брашното от рожков нашумя последните години най-много като здравословна опция на какаото. Особено значимо за родителите, които заобикалят да го дават поради възбудителните му свойства. Освен че на усет и тип прилича какаото, то в някои връзки е по-добрият избор, тъй като служи и за натурален подсладител, до момента в който, както знаем, какаото има потребност от спомагателен, с цел да придобие прелестен усет.

Рожковът е средновисоко дърво с ареал Средиземноморието. Образува дълги, усукани шушулки, в които са семената му. По тези земи са употребили тънко смляното брашно от рожков като подсладител, надалеч преди да се познаят и култивират растения като захарната тръстика. Сладостта на рожкова, повече захароза, последвана от фруктоза и глюкоза, се намира в меката пулпа навътре в шушулката. Тя обгръща тъмнокафевите семенца, които също се употребяват - като естествен стабилизатор в хранителната индустрия Е410.

Брашното от рожков се получава, като първо от шушулките се отделят семената. Шушулките се изсушават и тънко смилат. Важно е, както за всяка храна, която желаеме да е потребна, за брашното от рожков да е от био земеделие, с цел да се възползваме оптимално от качествата му.



Полезен състав за 100 гр. брашно от рожков:
Калории - 222, като от мазнини едвам 6
Въглехидрати - 89 гр. като от фибри - 40 гр.
Протеин - 5 гр.
Мазнини - 0,7 гр, от които ненаситени омега 6 - 212 мг.
Витамин В9 - 29.0 мкг. - 7% (* от дневната нужда)
Рибофлавин - 0.5 мг. - 27%*
Калций - 348 мг - 35%*
Желязо - 2.9 мг. - 16%*
Магнезий - 54.0 мг. - 14%*
Фосфор - 79.0 мг. - 8%*
Калий - 827 мг. - 24%*
Натрий - 35.0 мг. - 1%*
Цинк - 0.9 мг - 6%*
Мед - 0.6 мг. - 29%*
Манган - 0.5 мг - 25%*

Инфо: nutritiondata.self.com

Полезни свойства за организма

Брашното от рожков е подсладител с потребни качества, които го вършат един неповторим здравословен артикул. Освен това, той има кондензиран кафяв цвят и изцяло сполучливо може да се употребява като сурогат на какаото с този плюс, че подслажда, до момента в който множеството сортове чисто какао са горчиви.

За организма незабавно се вижда изгодата от диетичните фибри, които подкрепят храносмилането, уравновесяват метаболитните процеси в червата и балансират нервния корем. Фибрите са добре пристигнали при всяка диета, пречистване и профилактика на дебелото черво.

Калият и натрият са в отличен баланс и поддържат същия и в организма - знае се, че този баланс поддържа електролитното равновесие, освобождава верни равнища на хормона на растежа и усъвършенства сигналите, които клетките изпращат за потребността от хидратация. Тъй като регулирането е работа на бъбреците, може да се каже, че рожковът работи добре на тези органи.

В пулпата на шушулките са открити също танини, по-точно галова киселина, която работи добре на чревната перисталтика и изключително значимо - брашното от рожков в уместно за детската и бебешка перисталтика - има леко кръвоспиращ резултат.

Брашното на рожков не съдържа теобромин - алкалоид, сходен на кофеина в какаото и кафето. Той има възбудителни свойства, които работят изключително мощно на децата, по тази причина рожковът е по-подходящ тъкмо за тях.

Брашното от рожков в кулинарията

Идеален сурогат на какаото във всички предписания, в които взе участие. В някои връзки - даже по-добрият избор.

За суровоядски предписания, сурови бонбони, смутита, чия пудинги. За всевъзможни печива: сладки, браунита, мъфини, блатове за торта, недопечен шоколад.

За бебешката и детска кухня - здравословни сладкиши, в палачинки, каши и кремове. Може да се вкарва последователно и съгласно реакциите на бебето след 6-тия месец (Присъства в някои подготвени каши). За по-сигурно, предложете след 9-тия месец. Рожковът не съдържа кофеин, няма потребност в допълнение да подслаждате и контролира активността на стомахчето. Въвеждайте последователно и следете за реакции. Започнете с дребни количества, с цел да усетите сладостта му и да видите по какъв начин го приема детето.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР