Браншовите организации в сектор Плодове и зеленчуци изпратиха писмо до

...
Браншовите организации в сектор Плодове и зеленчуци изпратиха писмо до
Коментари Харесай

Браншовите организации в сектор Плодове и зеленчуци недоволни от земеделския министър и екипа му

Браншовите организации в бранш " Плодове и зеленчуци " изпратиха писмо до премиера Гълъб Донев. Те са недоволни от работата на назначения длъжностен министър на земеделието и екипа му.

" Уважаеми господин Донев, в разгара сме на една извънредно сложна, както индустриална, по този начин и в пазарно отношение година - цялостна с катаклизми и комплекс от компликации по отношение на земеделските стопани от бранш „ Плодове и зеленчуци “. Тази необикновена за нас обстановка, бе приета и от последния постоянен кабинет, и от Европейска комисия. В този ред на мисли предходното държавно управление предприе процедура и обезпечи финансиране по нотификация на изключителна държавна помощ, съгласно отрицателните последици настъпващи от войната в Украйна, обоснована според тъй наречените „ Временна рамка “ на Европейски Съюз. В резултат на гореизложеното предходният постоянен кабинет и в частност предходният политически кабинет на Министерство на земеделието, в лицето на министър Иван Иванов и зам. министър Иван Христанов започнаха процедура за в допълнение изключително финансиране на земеделския бранш в размер на 426 млн. лв., национално финансиране, както и още преразпределение в размер на 5% от Програма за развиване на селските региони на България ", написа в писмото.

" В качеството си на браншови организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “, ние бяхме в непрекъсната връзка с предходното управление на министерство на земеделието и бяхме безусловно наясно в кой миг какво финансиране да чакаме, както и каква методика на калкулации на средствата ще се ползва. В резултат на това, единствено за нашия бранш „ Плодове и зеленчуци “ се договориха 188 млн. (бюджет единствено за частта от бюджета касаеща националното финансиране) по методика, която бе съгласувана и ни бе оповестена. Тъй като финансирането се оказа витално значимо за целия наш аграрни бранш, откакто бе в съгласие с нас, предходният политически кабинет предприе процедура за спомагателна дерогация, която планува подпомаганите стопанства да имат опция да получат тъй наречените „ таван на подкрепяне “ не 35 000 евро, а 62 000 евро, съгласно показаната ни методика на пресмятане на средствата за подкрепяне към земеделските стопани, която бе по този начин съобразена, че по-малките стопанства да получат по-голямо финансиране ", акцентират браншовите организации.

" От момента, в който служебният кабинет встъпи в ръководството на страната и се смени политическото управление в Министерство на здравеопазването, за нас, водещите браншови организации в бранш „ Плодове и зеленчуци “, някои от които имат повече от 20 /двадесет/ годишна история, настъпи тотална изолираност и бяхме сложени в извънредно незнание за това по какъв начин и по какъв метод служебният министър на земеделието ще завърши окончателния вид на финансирането, което чакат всички аграрни стопани от бранш „ Плодове и зеленчуци “, се акцентира в писмото.

" Като хора, които през годините, сме врели и кипели с проблеми, с които ни е засипвало Министерство на здравеопазването, получихме редица индикации, че служебният политически кабинет, ръководещ Министерство на здравеопазването, ще „ изкриви “ контрактуваното от нас във времето обратно, по метод и ред, който за нас е, меко казано, недемократичен, объркващ и граничи със безчинство ", показват недоволството си производителите.

" Предвид гореизложеното на 18.08.2022г. ние депозирахме писмо в агроминистерството с входящ номер 15-419/18.08.2022г. за незабавна работна среща с министъра на земеделието, по отношение на използването тъй наречените „ Временна рамка “ на Европейски Съюз, както и за метода, по-който ще се изразходи към този момент обезпеченото и утвърдено от Европейска комисия, национално финансиране в размер на 426 млн. лв., където за бранш „ Плодове и зеленчуци “ се дефинираха 188 млн. лева ", акцентират представителите на сектора

" От 18.08.2022г., до сегашния миг обаче служебният министър НЕ НАМЕРИ, НИТО ВРЕМЕ, НИТО ЖЕЛАНИЕ да се срещне с нас – представителите на земеделските производители от бранш „ Плодове и зеленчуци “, за които действително е обезпечено финансирането от предходния кабинет. Информацията която доближава до нас все още, е само от неразбираеми, откъслечни изявленията, давани от самия длъжностен министър Гечев и/или неговия заместител – министър Тодор Джиков, ” изясняват представителите на бизнеса.

Затова и браншовиците упорстват за незабавна среща с премиера Гълъб Донев.

„ Молим за Вашата поддръжка и желаем да станете поръчител за това, че по транспарантен и либерален метод, ще се разпредели обещания ни бюджет от 188 млн. лева, съгласно решението на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство по методиката, която ни бе разяснена още в самото начало по време на предходния кабинет ”, заключават представителите на един от най-уязвимите браншове в земеделието.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР