Бранислава Бобанац, КипърКипърското правителство получи един от големите си коледни

...
Бранислава Бобанац, КипърКипърското правителство получи един от големите си коледни
Коментари Харесай

От Коледа - нови сондажи за газ и газопровод край Кипър


Бранислава Бобанац, Кипър

Кипърското държавно управление получи един от огромните си коледни и предизборни дарове. В края на декември италианският енергиен колос Eni ще стартира нов сондаж за природен газ в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона в Средиземно море, който ще бъде последван незабавно през януари от второ продупчване в блок 3, а при триумф в двата проучвателни опита още през март ще бъде пусната трета сонда в блок 8. Тази сбит и упорит график за създаване на евентуалните кипърски залежи заяви персонално изпълнителният шеф на Eni Клаудио Дескалци на кипърския президент Никос Анастасиадис, за което той особено дойде в Никозия в петък /24 ноември/.

По Коледа средиземноморската страна се надява на пробив и по различен значим за нея и района енергиен въпрос – за комерсиалната употреба на първото й и само към този момент газово находище „ Афродита”. На 21 декември Кипър и Египет ще стартират договаряния за съглашение за построяването на подводен водопровод, по който природният газ от този сектор ще бъде доставян до терминалите за полутечен газ в Египет и оттова ще може да се насочи за експорт към Европа. Това бе конкретизирано с политическата поддръжка персонално на президентите на двете страни Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ал-Сиси по време на формалната аудиенция на египетския държавен глава в Никозия през миналата седмица. Консултации за това енергийно трасе се водят към този момент две години, само че без резултат.

Нови вероятности за енергийното развиване и съдействие в Средиземноморието даде и тристранната среща на върха Кипър-Египет-Израел с присъединяване на президентите Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ал-Сиси, и премиера Алексис Ципрас, която се организира в Никозия на 21 ноември. Тази средиземноморска енергийна ос се удължава и в идната среща на високо ниво през 2018 година в нея ще се включи и Италия, бе публично обявено след срещата. Средиземноморско партньорство в газовия бранш към този момент свързва Близкия Изток и Европа през Израел, Кипър, Гърция и Италия, които ще имат решаваща среща за газопровода EastMed на 5 декември в Никозия.

Успешната реализация на енергийната стратегия на Кипър е един от най-силните козове на президента Никос Анастасиадис в борбата му за втори мандат в плануваните за 28 януари избори. Предстоящите сондажи и новите енергийни трасета ще дефинират обаче решенията в доста по-широка проект - какво ще се случи в енергийното развиване на целия Средиземноморски басейн, което пък е доста значимо за енергийната политика на Европейски Съюз и общите европейски ползи.

Сондажните провокации

Работата по първия изследователски бунар, който ще разработят италианската Eni и френската газов колос Total в края на декември в блок 6, се чака да продължи 36 дни. Италианският енергиен водач получи лиценза за оператор на блока през декември 2016 година с 50% дял в партньорство с Total. Френската компания пък е операторът на блок 11, където отстъпи 50% от акциите на Eni. Двете компании си партнират и в блок 8. Второто изследване в блок 3 през януари Eni ще извърши в консорциум с южнокорейската Кogas.

Решението на италианския енергиен водач за новите сондажи се очакваше с огромен интерес и напрежение в политическите и икономическите среди в Кипър, защото то трябваше да даде визия по какъв начин компанията ще продължи програмата си за изследвания в кипърската зона в Средиземно море. Притесненията за новите й проекти бяха след разочароващия резултат в блок 11, където при осъществения сондаж през септември бяха открити евентуални количества газ съвсем 10 пъти под плануваните, което не разрешава секторът да се създава независимо и да бъде търговски жизнерадостен.

Италианската компания пристъпва към създаването на блок 6, тъй като вижда, че има вероятности и дава явен избор на доверие за кипърската изключителна икономическа зона, съобщи нейният началник Клаудио Дескалци. Той акцентира „ стратегическия” интерес на Eni в района, защото водите към Кипър остават значително неразучени. Досега италианският енергиен водач е вложил 450 млн. евро в сеизмични и геоложки изследвания. Предишните сондажи не съумяха да намерят обилни количества газ от Кипър, само че все пак Eni остава оптимист, съобщи Дескалци. Компании са пробивали 11 пъти в египетските офшорни полета без резултат преди Eni да открие през 2015 година газовото супер находище „ Зор”, най-голямото в Средиземно море, подсети той.

Такъв избор на доверие за икономическите вероятности в кипърската зона даде при започване на ноември и френската енергийна компания Total. На среща с кипърския президент Никос Анастасиадис в Париж нейният основен изпълнителен шеф Патрик Пуяне разгласи готовността й да стартира новия сондаж.

Подкрепата на водещите европейски енергийни компании е доста значима за Кипър и тъй като оповестеното за края на декември продупчване е обвързвано с доста провокации. То ще се следи деликатно освен поради очакванията за открития на находища, само че и поради предстоящи нови провокации от Турция. Точно блок 6, който е ситуиран югозападно от острова, е най-оспорваният от Анкара имот в кипърската изключителна икономическа зона. Според Турция половината от него влиза в нейния континентален шелф. Неведнъж през тази година президентът, министър председателят, външният министър на Турция отправяха предизвестия и открити закани, че страната им няма да разреши на задграничните компании да правят неразрешено изследване и употреба на въглеводороди на континенталния й шелф и ще предприеме всички ограничения, по всевъзможен начин да отбрани ползите си. Напрежението, нарушаванията на морското право и наличието на турски военни сили в околните до сондажите региони ескалираха през юли поради неуспеха на договарянията за решение на Кипърския въпрос.

Оповестяването на новото изследване сигурно ще провокира Турция за нови провокации, още повече, че тя разгласи желание за свои пробивания при започване на 2018 година точно в този блок. Анкара към този момент сподели настройките си. Само часове, откакто при започване на месеца Total заяви за скорошните сондажи, тя насрочи военни учения в зона, обхващаща елементи от четири кипърски блока и единствено на 5 морски благи от мястото за сондаж в блок 6. През миналата седмица, още преди да са затворили досиетата с подписаното съглашение от срещата Кипър-Гърция-Египет, Турция реагира на договореностите с ново военно обучение върху територия, засягаща шест имота в кипърската зона.

Напрежението ще се ускори и тъй като сондажът в края на декември стартира единствено дни преди парламентарните избори в самообявилата се Севернокипърска турска република, планувани за 7 януари, и безспорно ще сгорещи още повече финала на предизборната акция. Политическото управление на кипърската турска общественост непрестанно стачкува против газовите изследвания на Кипър, наблягайки, че кипърските турци също имат право да употребяват общите естествени запаси на острова. Т. нар. Външно министерство на непризнатата Севернокипърска турска република остро реагира на договореностите за съдействие сред Кипър, Гърция и Египет от предходната седмица.

Правителството в Никозия не се тормози от турските провокации против сондажа в блок 6, подхванати са всички дейности и на интернационално равнище, увери кипърският енергиен министър Георгиос Лакотрипис в изказване пред публицисти. Франция и Италия стоят твърдо зад компаниите си. По време на срещата си с Никос Анастасиадис при започване на ноември в Париж френският президент Еманюел Макрон съобщи, че неговото държавно управление изцяло поддържа интервенциите на френския енергиен колос Total в изключителната икономическа зона на Кипър, с което насочи ясно обръщение към Турция.

Освен идните три сондажа на Eni, през втората половина на 2018 година два кладенеца в блок 10 ще пробие консорциумът сред най-голямата самостоятелна енергийна компания в света, американската Exxon Mobil, и най-големия производител в интернационален мащаб на полутечен природен газ Qatar Petroleum, бе оповестено още през септември.

С тази стратегия 2018 година се обрисува като решителна за енергийната тактика на Кипър и като цяло за Източното Средиземноморие. „ В идващите 12 месеца ще се оформи ясна картина за въглеводородните запаси на Кипър и според от техния тип и количества ще можем да вземем решения за тяхната експлоатация”, съобщи по-рано този месец енергийният министър Георгиос Лакотрипис. Според него страната в съдействие с интернационалните енергийни консултанти е разгледала и има подготвеност за

16 сюжета

за следващи дейности.

Един от тях - за комерсиалната употребата на находището „ Афродита” в блок 12 на изключителната икономическа зона на Кипър, бе интензивно обсъждан на политически и експертни равнища през миналата седмица. Открито от американската Nobel Еnergy през 2011 година и с потвърдена през 2015 година комерсиална жизненост с предстоящ потенциал от 128 милиарда куб. метра газ, то към момента не се експлоатира.

Вариантът, на който се чака да бъде даден подтик през декември, е за построяването на пряк водопровод, по който газът от „ Афродита” ще се транспортира към единия или двата терминала за произвеждане на полутечен природен газ в Египет, откъдето ще се изнася за Европа. Смята се, че на този стадий това е най-ефективното и използвано решение. Технически става въпрос за покриване с тръби на разстояние единствено от към 180 км. Желанието на Никозия да стигне непосредствено до Египет е огромно, само че макар течащите към този момент две години договаряния, при извършени 18 кръга, по девет за всеки терминал, процесът продължава да е въпрепрятстван от ниските цени на природния газ на интернационалните пазари и тяхното засищане с гориво.

Едно от най-важните решения след срещата на президентите на Кипър и Египет Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ел-Сиси през миналата седмица е за откриването на съвещания на 21 декември, които да доведат до подписването на междуправителствено съглашение за този газопровод. Политическата поддръжка от най-високо равнище цели да окаже и напън върху фирмите, с цел да има капиталов интерес към плана.

Серия от контакти единствено за броени дни, в границите на миналата седмица, които се концентрират извънредно върху вероятността за продажба на газа от „ Афродита”, потвърдиха тези планове. Началото бе сложено със среща на министър Георгиос Лакотрипис с високопоставена делегация от Shell – компанията, която има водеща роля в ръководството на единия египетски терминал, а също по този начин се явява и като предстоящ покупател на природен газ от кипърското находище. Последваха диалози на енергийния министър с висши представители на Union Fenosa Gas /UFG/ - взаимното итало-испанско дружество, което ръководи терминала в Дамиетта в Египет, и с висши мениджъри на Eni, която е главен акционер в UFG. Проблемът бе подложен и на срещата Анастасиадис-Дескалци. От своя страна от Noble Energy, която дружно със свои сътрудници държи правата за „ Афродита”, потвърдиха, че си сътрудничат с компании в Египет, с цел да се развие този план допустимо най-бързо.

В центъра на полемиките са финансовите и комерсиалните аспекти на бъдещата газова инфраструктура, като най-голямо предизвикателство е сключването на комерсиално съглашение. За да се стигне до него, купувачите и продавачите би трябвало да намерят „ обективна цена”, уточни Клаудио Дескалци.

„ Натискът” от държавното управление в Никозия е за постигането на междуправителствени рамкови съглашения с Египет, които да улеснят прокарването на тръбопровода и потреблението на египетските терминали за кипърски газ, само че окончателните инвестициони решения, възлизащи на милиарди долари, ще бъдат взети от участващите енергийни компании и те ще създадат това при потвърден стопански резултат, разясниха предизвикването енергийни специалисти.

Сондажите и бъдещите газови трасета са доста значима част от амбициозната стратегия на Кипър да се трансформира в

новата енергийна врата на Европа.

Това е „ главен дирек на нашата стратегия”, акцентира президентът Никос Анастасиадис и изрази вяра, че резултатите от започващия нов цикъл проучвания ще създадат страната „ неоспорим главен енергиен състезател в Източното Средиземноморие и ЕС”.

Кипър, в който поради геостратегическото му местонахождение се пресичат значими районни енергийни коридори, може да играе основна роля в енергийното доставяне на Европа, защото Европейски Съюз желае да употребява новооткритите газови запаси от Източното Средиземноморие, с цел да диверсифицира енергийните си запаси. „ Европейският съюз прави оценка големия капацитет на новооткритите газови залежи в Източното Средиземноморие и гледа на тях като метод за повишение на енергийната сигурност”, акцентира при започване на ноември заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на енергийния съюз Марош Шефчович. За основния изпълнителен шеф на Eni Клаудио Дескалци Кипър е „ натурален мост”, свързващ съществуващите и евентуалните газови залежи в Източното Средиземноморие с Европа.

Тази опция бе още веднъж доказана и през миналата седмица, когато на тристранна среща на върха Кипър, Гърция и Египет се договориха да засилят съдействието си в тази сфера за превръщането си в районен снабдител на сила за Европа. Кипър, Гърция и Израел е другият енергиен триъгълник в Средиземноморието с упоритости за мощно наличие в Европа. В двата формата към този момент интензивно се включва и Италия, изключително поради лидерската роля на нейната компания Eni в енергийната география на Източното Средиземноморие.

Първият стадий за потребление на средиземноморските запаси евентуално ще бъде посредством преправянето им в египетските терминали и превозването на полутечен природен газ за Европа, счита Марош Шефчович. Следващата фаза той свързва с огромния енергиен кулоар – газопровода EastMed, само че уточни, че механически и финансово построяването му към момента е „ огромно предизвикателство”.

Бъдещата тръба EastMed - от Израел, през Кипър, Гърция /остров Крит и континенталната й част/ до Италия, е избрана за „ план от общ интерес” /PCI/ за Европейски Съюз. С годишен потенциал от 10 милиарда куб. метра, който може да бъде повишен до 16 милиарда куб. метра и с дължина от близо 2000 км той ще бъде най-големият и най-дълбокият подводен водопровод в света.

Напредък и за него се чака напълно скоро. На 5 декември в Никозия се организира втората среща на енергийните министри на Кипър, Гърция, Израел и Италия, с представители и на Европейската комисия. Предвижда се на нея да бъде подписан меморандум за съгласие сред четирите страни за построяването на тръбопровода EastMed.

България се интересува от този газопровод, с който може да се свърже посредством интерконектора с Гърция, само че на този стадий няма да се включи като участник в министерските срещи, а единствено като наблюдаващ, научи „ 3e-news”.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР