Брадатото коли е порода, представена от интелигентни и добродушни кучета

...
Брадатото коли е порода, представена от интелигентни и добродушни кучета
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на брадато коли

Брадатото коли е порода, показана от интелигентни и добродушни кучета от шотландски генезис. Те са отлични пастири и се употребяват като надзирател на стадата.

Техният атрактивен външен тип ги прави желани и за домашни любимци, само че е добре евентуалните стопани да са наясно с грижите, които изискват тези любопитно изглеждащи четириноги.

Тялото на брадатото коли е покрито с красива дълга четина с друго оцветяване. Тя е двуслойна, с мек, стегнат и вълнен на пипане подкосъм. Външните косми са гладки, здрави, твърди и рошави. Може да образуват леки талази, само че без къдрици. Външната четина е най-дълга на бузите, долната джука и долната челюст, образувайки типичната брада, дала и името на колито.

Тези особености на космената завивка дефинират и грижите, от които тя се нуждае. Нужно е време и безрезервност, с цел да бъде поддържана в положително положение. Поне 3 пъти в седмицата козината на кучето би трябвало да се разресва, с цел да не се заплита. Положителен миг е, че козината на това животно съвсем не линее.

Редовно къпане не е належащо, прави се, когато козината е очевидно нечиста, само че не повече от един път на 2 месеца.

Козината на брадата и над очите не трябва да се подстригват, а единствено да се поддържат, с цел да не влиза в очите и да провокира раздразнение и инфекции. Почистването на очите и ушите е рутинна активност при всички домашни любимци и брадатото коли не се нуждае от повече грижи, в сравнение с са полагани за други породи.

 развъждане на брадато коли

Брадатото коли е пастирска порода, което значи, че е доста адаптивно и пламенно животно, което е основано да бъде постоянно в придвижване. Ако не живее в къща и не е работно куче, а домакински любим в апартамент, стопанинът би трябвало да му обезпечи опция за дейни игри и тренировки най-малко по 3 пъти дневно, с цел да изразходва силата си. Разходките би трябвало да бъдат дълги и с опция кучето да тича свободно.

На стопаните би трябвало да бъде известно, че брадатото коли не е куче за живот на открито. То се нуждае от фамилна среда, където да прекарва времето си измежду хората, които го отглеждат.

За да бъде изцяло щастливо кучето от тази порода може да бъде подтиквано да практикува някои от кучешките спортове, защото е доста преносимо животно. Ловкостта му е изумителна и може да бъде насърчавана посредством спорт.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР