Брадатият дракон принадлежи на голямото семейство на гущерите, а те

...
Брадатият дракон принадлежи на голямото семейство на гущерите, а те
Коментари Харесай

Съвети при хранене на брадат дракон

Брадатият змей принадлежи на огромното семейство на гущерите, а те са животни, които не вървят на лов за храна. Те получават храната си на място, което ще рече, че до момента в който стоят, следят всичко, което става за ястие и го гълтам, в случай че съумеят да го доближат.

Всички с това изложение са всеядни животни. Това ще рече, че не са придирчиви. Брадатите дракони имат обаче една специфичност - младите животни се хранят главно с животинска храна, а възрастните брадати дракони ядат растителната. Това условие би трябвало да се знае и поддържа и в изискванията на развъждане на космат змей в домакински терариум, сходно на игуаните и геконите.

На подрастващото драконче е належащо да се дава жива храна през първите му месеци, тъй като тогава то пораства и има потребност от доста протеини. Растителната храна обаче също би трябвало да бъде налична непрестанно както за дребното, по този начин и за възрастния космат змей. Младите би трябвало да свикнат с съществуването на растителна храна, с цел да бъде по-лесно прекосяването към нея по-късно.

Колкото повече напредва с възрастта си дракончето, толкоз по-рядко стартира да се храни. В зрялата му възраст този гущер получава храна 2-3 пъти в седмицата. Трябва да има и ден без храна всяка седмица.

От какви живи организми се състои на процедура храната на брадатия змей?

Основен метод за снабдяване на храна е от комерсиалната мрежа. Тя дава избор сред щурци, скакалци, хлебарки. Наред с тях може да се дават плодове и зеленчуци, рибна храна, кучешки фуражи и храна за пилета. Подходящи са ларвите на брашнести червеи, восъчен молец и други оферти на пазара. Трябва обаче да се внимава кое в какви количества се дава, тъй като някои от тези хранителни артикули са доста мазни и в случай че се дават постоянно, брадатият змей може да получи омазняване на черния дроб.

 Брадат змей Снимка: pixabay.com

Зеленчуковата храна за брадатия змей също би трябвало да участва всеки ден в менюто. Нужно е да се остави в терариума паница със зеленчуци под формата на салата за денем. Тя би трябвало да е нарязана на части или да са завършени дребни хапки. Салата айсберг, марули, листа от глухарче, маргаритки, детелина, морков са подобаващи за микса, а спанак, зеле и други зелении би трябвало да се сервират по-рядко.

Към прясната храна на брадатия змей би трябвало да се прибавят нужните минерали и витамини след съвет с ветеринарния доктор. Трябва да се даде превес на фосфор, калций, витамин Д и други.

Важен миг е хидратацията на брадатия змей. В доста случаи на стопаните ще направи усещане, че техният домакински любим не пие вода. Това не постоянно е рисково. Възможно е животното да няма потребност, тъй като си набира течности от храната.

Възможност да предоставяне на вода е да се напръска животното, както и в близост, с цел да има повече изпарения. Пиенето на доста вода също е мотив за инспекция, тъй като това постоянно е индикация за заразяване с паразити.

Ако и вие мечтаете за подобен другоземен любим, вижте тези разгласи за влечуги.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР