Бойците от призната палестинската организация Хамас, които извършиха изненадващо нападение

...
Бойците от призната палестинската организация Хамас, които извършиха изненадващо нападение
Коментари Харесай

Капатагонът, или кокаинът на бедните е дрогата на терористите от Хамас

Бойците от приета палестинската организация " Хамас ”, които направиха изненадващо нахлуване на 7 октомври, са били под въздействието на дрогата каптагон.

Хапчетата от синтетичния опиат са открити по джобовете на доста терористи, изгубили живота си на израелска земя. Този стимулант, прочут също като " кокаинът за бедните ", разрешава на терористите да правят отвратителни дейности с възприятие на мира и равнодушие.

Едновременно с това каптагонът ги поддържа доста бдителни за продължителни интервали от време и им потиска апетита.

Каптагонът става прочут през 2015 година, когато се разбра, че той се употребява от бойци на Ислямска страна (ИД) за угнетяване на страха преди осъществяване на терористична интервенция. Така каптагонът се трансформира в най-предпочитания опиат измежду младежите в Близкия изток и Северна Африка.

След като въздействието на терористичната организация ИД понижа, Ливан и Сирия поеха самодейността и започнаха да създават и популяризират опиата в огромен мащаб.

По този метод Ивицата Газа се трансформира в известен пазар за опиата, изключително измежду пристрастените младежи.

Каптагон принадлежи към фамилията на амфетамините и в началото е създаден за лекуване на нарушавания на вниманието, нарколепсия и меланхолия. Наркотикът е мощно пристрастяващ. Според медицински експерти в Ливан и Сирия каптагонът освен, че е публикуван измежду бойците, само че се употребява и от цивилните в зоните на спор, съобщи.

Преди към две години следствие, извършено от " Ню Йорк Таймс ", разкри, че лица, свързани със сирийския деспот Башар Асад, в това число и членове на фамилията, са основали процъфтяваща промишленост за произвеждане на каптагон.

Какво е каптагон и по какъв начин въздейства на индивида?

Каптагонът е по-известен като " кокаинът на бедните ". Той е композиция от амфетамин и теофилин. Синтетичната дрога е основана през 1961 година и се приема като по-лека форма на амфетамин.

Използва се за лекуване на деца със синдром на Хиперкинетичното разстройство с нарушаване на вниманието и от време на време за меланхолия.

За разлика от амфетаминините каптагонът не покачва кръвното налягане. По този метод каптагонът може да се употребява и за лекуване на хора със сърдечно-съдови болести. Той е неразрешен през 1986 година в множеството страни и е изтеглен от фармацевтичния пазар. В началото на 21-ви век ползата към каптагон се заражда в Източна Европа и в Близкия изток, и по този метод стартират да се появяват нови модификации на дрогата.

Германия - страната на каптагона

Каптагонът в началото стартира да се създава в Германия от немската компания Degussa Pharma Gruppe през 60-те години на предишния век. Използва се за лекуване на разстройства, свързани с недостиг на вниманието.

Таблетките каптагон съдържат фенетилин, синтетичен опиат от фамилията на фенетиламин, към който принадлежи и амфетаминът. Фенетелинът спада към групата на психостимулантите.

Върху нервната система каптагонът влияе по подобен метод като амфетамините. Той може да провокира еуфория, нараснала умствена и физическа продуктивност и по-малка потребност от сън. Честата приложимост на коптагон води до нарушение на когнитивните функционалности и даже до сърдечно-съдови разстройства. Хапчетата каптагон, които се създават в незаконни лаборатории съдържат по-голямо количество фенетилин.

Европа - основната " точка за разпространяване " на каптагон

През 2009 година отчет на Службата на Организация на обединените нации за надзор над опиатите и попречване на закононарушенията показва, че България и Турция са основните източници на нелегално създаден каптагон.

Според отчет от 2018 година на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите голям брой подправени таблетки с надпис каптагон са били създавани през 90-те години на предишния век до началото на 2000 година в България.

След това се счита, че дрогата е изнесена от страната от балкански и турски незаконни мрежи към Арабския полуостров.

Строгите ограничения против производството от страна на турските и българските управляващи, включващи затварянето на 18 най-вече огромни лаборатории, занимаващи се със синтез на амфетамин, довеждат до фрапантно понижаване на търговията с каптагон от Балканите.

В последния отчет на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите от средата на септември се показва, че Европа може да се трансформира в основна " точка за разпространяване " на този опиат.

От центъра споделят, че каптагонът се създава главно в Близкия изток, изключително в Сирия и Ливан. В отчета се показва, че неотдавнашните огромни колета каптагон, иззети в Европейски Съюз, са били " предопределени да бъдат пренасочени към страни от Арабския полуостров - Саудитска Арабия, където са съсредоточени главните потребителски пазари на каптагон.

Незаконният опиат, открит в таблетките каптагон, конфискувани и оценени в Европейски Съюз, е съвсем като амфетамин.

Трафикът може да се състои в непосредствено пренасочване на пратка или изпращане на доставка, откакто е била разтоварена и преопакована в Европейски Съюз, считат от центъра.

В отчета се показва, че тази самодейност за сигурност, ръководена от страните членки на Европейски Съюз, предотвратява, открива и реагира на закани за Съюза, подбудени от проведена и сериозна интернационална престъпност.

Докладът се основава на информация, предоставена от седем страни: Австрия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Румъния.

Анализът открива и доказателства за производството на таблетки каптагон в Европа като това се случва основно в Холандия, където се създава по-голямата част от амфетамина за европейския пазар.

Холандската полиция показва, че са открити огромни индустриални обекти, където таблетки каптагон се създават от амфетамин на прахуляк. Смята се, че производството на таблетки каптагон не е типична активност за производителите на синтетична дрога в страната, а по-скоро опортюнистичен метод за печелене на пари. Освен това произвеждане на каптагон има и " при поискване " в Нидерландия.

Общото количество, регистрирано самостоятелно от страните членки на Европейски Съюз по време на събирането на данни за този отчет, е 127 милиона таблетки и 1 773 кг. Най-голямото изземване от 84 милиона таблетки беше в Салерно през 2020 година Докладът допуска, че Европейски Съюз наподобява е изместил Турция като основна точка за разпространяване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР