Бойци на Хамас използват земекопна техника, за да пробият граничната

...
Бойци на Хамас използват земекопна техника, за да пробият граничната
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Как Израелските Служби Не Успяха Да Спрат Атаката На Хамас?

Бойци на Хамас употребяват земекопна техника, с цел да пробият граничната ограда сред Газа и Израел в събота, позволявайки на повече от 1500 бойци да преминат през близо 30 точки по границата твърди Ройтерс, представено от Ню Йорк Таймс.

Малко преди нападателите от Газа да се изсипят в Израел на разсъмване в събота, израелското разузнаване регистрира скок на интензивността в някои от мрежите на бойци в Газа, които следи. Осъзнавайки, че се случва нещо извънредно, службите изпращат сигнал до израелските войниц, охраняващи границата с Газа. Това настояват двама висши израелски чиновници по сигурността, представени от NYT. Но на предизвестието не се реагира, дали тъй като бойците не го схващат, или не го прочитат.

Малко по-късно групировката Хамас изпраща дронове, с цел да деактивира някои от клетъчните информационни станции на израелската войска и наблюдателните кули по границата, като попречва на дежурните чиновници да следят региона отдалечено с видеокамери. Дроновете също унищожават картечници с дистанционно управление, които Израел е конфигурирала на своите гранични укрепления, премахвайки основно средство за битка с наземна офанзива. Това улеснява нападателите на Хамас да се приближат и да взривят елементи от граничната ограда и да я съборят с булдозери на няколко места с изненадваща лекост, позволявайки на хиляди палестинци да преминат през пролуките, оповестява NYT.

Американското издание се базира на четирима високопоставени израелски чиновници по сигурността, поискали анонимност, съгласно които тези оперативни пропуски и недостатъци са били измежду необятен набор от логистични и разследващи пропуски на израелските служби за сигурност, които проправят пътя за нахлуването на Газа в Южен Израел.

Безочливото навлизане допълнително от 20 изралески града и армейски бази е най-лошият пробив в отбраната на Израел от 50 години насам, което разрушава възприятието за сигурност на нацията. В продължение на часове най-силната войска в Близкия изток е безсилна да отвърде на надалеч по-слабия зложелател, оставяйки селата беззащитни през по-голямата част от деня против отрядите от нападатели, твърди изданието.

Четиримата чиновници, представени от NYT, е триумфът на офанзивата съгласно тях се корени в редица пропуски в сигурността на израелската разследваща общественост и армията, в това число:

Неспособност на офицери от разузнаването да следят основни информационни канали, употребявани от палестински нападатели;

Прекомерно разчитане на съоръжение за наблюдаване на границите, което елементарно се изключва от нападателите, което им разрешава да нахлуват във военни бази и да убиват бойци в леглата им;

Групиране на командири в една гранична база, която е завладяна в началаната фаза от нахлуването, предотвратявайки връзката с останалата част от въоръжените сили;

Готовност да се одобряват за чиста монета изказванията на венните водачи на Газа, направени по частни канали, за които палестинците знаят, че са следени от Израел и, че не се приготвят за офанзива.

„ Ние харчим милиарди и милиарди за събиране на разследваща информация за Хамас “, споделя Йоел Гузански, някогашен почитан чиновник в Съвета за национална сигурност на Израел, представен от изданието. „ След това, за секунда “, прибавя той, „ всичко се срути като домино “.

Първият неуспех се корени месеци преди офанзивата, защото израелските военноначалници по сигурността вършат неточни догатки по отношение на степента на опасността, която Хамас съставлява за Израел от Газа, оповестява NYT.

Когато чиновници на израелското разузнаване осведомят висшите служители по сигурността предходната седмица за най-спешните закани за защитата на страната, те се концентрират върху заплахите, подбудени от ливанските бойци по северната граница на Израел. Предизвикателството, отправено от Хамас, съвсем не се загатва, твърди амерканското издание.

Следващият неуспех е перативен. Двама от чиновниците, представени от NYT, загатват, че израелската система за наблюдаване на границите съвсем напълно разчита на камери, датчици и картечници, които се ръководят отдалечено. В допълнение, израелските командири са станали прекомерно уверени в непробиваемостта на системата. Те смятат, че комбинацията от отдалечено наблюдаване и оръжия, бариери над земята и подземна стена, която да блокира Хамас да копае тунели в Израел, прави всеобщото навлизане малко евентуално, намалявайки нуждата забележителен брой бойци да бъдат физически ситуирани по самата гранична линия.

Но системата за дистанционно управление е имала накърнимост: тя е могла да бъде унищожена и от разстояние, сочи изданието. Хамас се възползва от тази уязвимост, като изпраща въздушни дронове, с цел да нападат клетъчните кули, които предават сигнали към и от системата за наблюдаване, съгласно публични лица и също по този начин фрагменти от дрон, публикувани от Хамас в събота и оценени от The New York Times.

Според изданието бойците, ситуирани в контролните стаи зад фронтовите линии, не получават аларми, че оградата, разделяща Газа и Израел е пробита, и не могат да гледат видео, което им демонстрира къде нападателите на Хамас разрушават с булдозери барикадите. Освен това бариерата се оказа по-лесна за продупчване, в сравнение с си мислят израелските управляващи. Това разрешава на повече от 1500 бойци от Газа да преминат през близо 30 точки по границата, някои от тях с делтапланери, които летят над върха на барикадите, и да доближат минимум четири израелски военни бази, без да бъдат прихванати.

Вторият действен неуспех се състои в групирането на водачи от дивизията на армията в Газа на едно място по границата. След като базата е завладяна, множеството от висшите офицери са убити, ранени или взети за заложници, съгласно двама от израелските чиновници, представени от NYT.

Тази обстановка, съчетана с информационните проблеми, породени от ударите с дроновете, предотвратява съгласуван отговор. Това пречи на който и да е по границата да улови цялата широчина на нападението, в това число командирите, които се втурват от други места в Израел, с цел да открият контраофанзива, оповестява още изданието.

" Беше доста мъчно да се разбере каква е картината от другите теористични офанзиви ", декларира Бриг. Ген. Голдфлус, изралески пълководец, който взе участие в контраатаката, представен от американската медия. Всичко това значи, че е мъчно, изключително в ранните стадии, да се заяви сериозността на обстановката на висшето военно командване в Тел Авив.

Впоследствие никой в Израел не усеща незабавната потребност от солидно, бързо въздушно прикритие даже когато в обществените мрежи се появява известие за офанзиви на доста места. Отнема часове на военновъздушните сили да обзет огромна част от региона. Последствията са пагубни за сигурността на Израел, както и за репутацията му като благонадежден сътрудник в района, заключва NYT.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР