Бойните санитари са платинените 10 минути“ за спасяване на човешки

...
Бойните санитари са платинените 10 минути“ за спасяване на човешки
Коментари Харесай

Проф. Мутафчийски: Бойните санитари са „платинените 10 минути“ за спасяване на човешки живот


Бойните санитари са „ платинените 10 минути “ за избавяне на човешки живот в рисковите обстановки на бойното поле. Това сподели професор Венцислав Мутафчийски по време на демонстрацията на на практика умения на бойните санитари, която се организира през днешния ден във ВМА, като съобщи, че имат добра подготовка, само че им липсва адреналин, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В демонстрацията участваха бойни санитари от военни формирования Шумен и Плевен, които са изкарали курс за начална военномедицинска подготовка. Теоретични модули, шерване на персонален опит и ролеви игри са били единствено част от стадиите в курса, през който са минали чиновниците на Военномедицинска академия, като задачата е с изключение на фокусиране върху положителната грижа и бърза интервенция във връзка с положението на пациента, само че и възстановяване на практическите им умения.

В последно време в американската процедура, където всичко е отработено, се залага на помощ и взаимопомощ като най-ценното нещо, тъй като кръвта се губи за към 1 минута, а те държат човешкия живот в ръцете си. Те го знаят, само че им липсва характер в адреналиновите обстановки, съобщи проф. Мутафчийски. Затова и самият той се включи в демонстрацията, като им сподели по какъв начин се работи на бойното поле в обстановки, при които боецът е самичък и би трябвало да окаже първа здравна помощ.

По време на практическото занятие се демонстрираха действия по отваряне на горни дихателни пътища, кръвоспираща превръзка, само че и готовност на кости и стави, както с медицински материали, по този начин и с импровизационни средства.

Не бива да се подценява работата на бойните санитари, потребността от тях е доста огромна и те са доста значими хора, тъй като са първите, които ще дойдат до теб при съществуването на проблем. Около 75% от предотвратимите случаи на бойното поле са поради външно кървене и по тази причина, в случай че ги няма бойните санитари тези 75% ще бъдат изгубени, съобщи началникът на ВМА.

Макар бойните санитари да нямат здравно обучение, те са бойци с висока степен на подготовка при рискови обстановки, които изискват здравна интервенция, до момента в който потърпевшият не бъде евакуиран до съответното лечебно заведение. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР