Бойната група на Северноатлантическия алианс ще бъде създадена в Румъния

...
Бойната група на Северноатлантическия алианс ще бъде създадена в Румъния
Коментари Харесай

В Румъния ще се сформира бойна група на НАТО тази пролет

Бойната група на Северноатлантическия алианс ще бъде основана в Румъния тази пролет, съобщи румънският президент Клаус Йоханис във вторник на взаимна конференция с белгийския министър председател Александър Де Кроо, който е на посещаване в страната. „ Техническите договаряния сред съдружниците ще продължат известно време, до момента в който приключат, само че мисля, че тази пролет ще имаме бойна група “, сподели Йоханис.

" Това ще бъде дълготрайно наличие ", означи на собствен ред белгийският министър председател и добави: " Ако забележим, че териториите на НАТО са застрашени, тогава, несъмнено, можем да увеличим това наличие доста бързо. Ако възникне въпросът за координирано увеличение на присъединяване на равнище НАТО, тогава ние изрично сме подготвени и настроени да създадем това в Румъния “.

Президентът на Румъния беше запитан какъв тип военна помощ дава страната на Украйна. „ Очевидно НАТО изпраща военна помощ на Украйна, което е доста добре. Не мисля обаче, че си коства да се вършат дълги обществени изказвания за това какво прави тази или онази страна съответно в тази област “, означи Йоханис.

Коментирайки позицията на Унгария, която отхвърли да позволи преноса на оръжия през своя територия, румънският държавен глава посочи, че „ тази позиция е доста друга от позицията на другите европейски страни и това е тъпо “.

Запитан за проекта за развиване на нуклеарната енергетика, Йоханис сподели, че " енергийният баланс се дефинира на национално равнище от всяка страна ". " Ние в Румъния взехме решение да влагаме, в това число в гражданската нуклеарна енергетика. Ще увеличим потенциала на атомната електроцентрала в Черна вода, а също по този начин, евентуално, за относително малко време ще придобием дребни модулни атомни електроцентрали “, сподели президентът. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР