Бойко Борисов председателства за първи път комисията по външна политика,

...
Бойко Борисов председателства за първи път комисията по външна политика,
Коментари Харесай

Бойко Борисов за първи път председателства заседание на комисията по външна политика

Бойко Борисов ръководи за първи път комисията по външна политика, съобщи кореспондент на " Фокус ". Лидерът на ГЕРБ организира своето първо съвещание, на което трябваше да бъде изслушан посланика на Кралство Испания по отношение на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и новоназначените посланици на страната ни във Федерална Република Германия, Индия и Хашемитско Кралство Йордания.

Борисов откри съвещанието на комисията, честитейки празника на българските дипломати.

Комисията стартира с чуване на посланика на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, който показа целите на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Посланик Мата акцентира, че целите на Испанското председателство ще надвишават живота на актуалната комисия. По време на председателството се възнамеряват голям брой междуправителствени срещи, събрания и четири срещи на върха на

" Всички поети задания по време на председателството ще бъдат ососбено значими, тъй като те ще надвишават живота на тази комисия. В рамките на нашето председателство желая да подчертая, че това беше план на Испания, за който работи от две години и през идващите месеци ще организира над 22 неофициални министерски срещи, повече от 400 механически, културни и други цивилен събрания и се плануват четири срещи на върха – с Латинска Америка, стратегическата автономност върху Европейската икономическа общественост, с изключение на провеждането на Европейския съвет за закриване на председателството “, съобщи дипломат Мата.

Представени бяха и целите на Испанското председателство – реиндустриализацията на Европа, зеленият преход, общественият аспект, усилването на европейското единение. Те ще бъдат реализирани чрез гъвкавостта и солидарността. Според Н.Пр. точно с помощта на тези два способа могат да бъдат преодолени всички провокации, пред които е била изправена Европа през последните две години.

" През последните години видяхме, че заради разнообразни аргументи Европа се сблъска със събития, които не беше очаквала. Наложи й се да открие и приложи гъвкави отговори с аршин на единение и взаимност. Това е линията, която следваме. За нас правилото на солидарността е доста значим, само че също по този начин и гъвкавостта “, съобщи посланикът на Кралство Испания.

Испания поддържа България за влизането ѝ в шенгенското пространство, тъй като е дава отговор на всички критерии, а дипломат Алехандро Мата изрази вяра страната ни да бъде призната в Шенген в границите на Испанското председателство - до края на годината.

Министерството на външни работи приветства заложените от Испания цели.

На въпрос на " Възраждане “ за връзките на РСМ и България, както и опциите за присъединението на югозападната ни съседка към Европейски Съюз, посланикът сподели, че се надява двустранният разговор да продължи да се развива. Той обаче счита, че би трябвало да бъдат изпълнени всички условия, заложени в така наречен " Френско предложение “.

Борисов акцентира, че България е направила голям жест, вдигайки ветото си над Северна Македония. Той бе безапелационен обаче, че има голям брой събития, случили се през последните месеци, които пораждат напрежение в българското общество във връзка с спазването на контракта за добросъседство сред страните.

" Моля ви да предадете ви на вашите ръководители, че тази тематика е извънредно сензитивна. Имаме действителни случаи, които основават напрежение. Имаме доста ясно пописан контракт за добросъседство, където се споделя всичко, което е належащо. Много е значимо да алармирате, че българското общество чака да се съблюдава договорът за добросъседство “, съобщи Борисов.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР