Босненският град Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога: стотици хора

...
Босненският град Мостар изглеждаше вчера по-разделен от всякога: стотици хора
Коментари Харесай

Отровилият се Слободан Праляк бе обявен за герой от хърватите

Босненският град Мостар изглеждаше през вчерашния ден по-разделен от всеки път: стотици хора в хърватската част отдадоха респект на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха, заяви Франс прес.

След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да възпламенят свещ на един площад в чест на индивида, който в техните очи е "генерал Праляк " и никога военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо пречистване против бошняците (босненските мюсюлмани) през 1993 и 1994 година, както отсъди интернационалният арбитражен съд.

Още следобяд в хърватските квартали на този град в южната част на Босна и Херцеговина хърватските флагове бяха спуснати на половина и пристигнаха полицейски подкрепления, с цел да предотвратят възможни прояви на принуждение.

След като чу, че е наказан на 20 години затвор през вчерашния ден в Международния арбитражен съд на Организация на обединените нации за военните закононарушения в някогашна Югославия, Праляк се самоуби, поглъщайки отрова.

Председателят на груповото председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович отиде да възпламени свещ на площада в Мостар, където бе повдигнат портрет на Праляк с надпис: "Твоята всеотдайност в никакъв случай няма да бъде забравена ", а духовник отслужи заупокойна молитва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР