Босна и Херцеговина ще бъде отстранена от Парламентарната асамблея на

...
Босна и Херцеговина ще бъде отстранена от Парламентарната асамблея на
Коментари Харесай

Босна изгуби право на депутатска делегация в Съвета на Европа

Босна и Херцеговина ще бъде отстранена от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която всяка страна членка има делегация, заяви " Болкан инсайт ".

Причината е, че в продължение на шест месеца след изборите предишния октомври страната не съумя да излъчи делегация, каквото е условието за всяка трана след избори. Тя получи и пролонгация, изтекла през днешния ден.

Една от двете камари на националния парламент в Сараево опита да го направи, като насрочи съвещание за през днешния ден по самодейност на ръководителя си бошняк (и президент от квотата на бошняците до октомври, Бакир Изетбегович). Делегацията на Съюза на самостоятелните социалдемократи (СНСД, партията, ръководена от президента сърбин Милорад Додик), която държи четири от петте мандата на босненските сърби, обаче отхвърли да се включи, като разгласи, че съвещанието е свикано в прорез с процедурите.

Сърби и бошняци се упрекват за неосъществения към момента избор на държавно управление и траялата политическа невъзможност. Депутатите от най-голямата партия на хърватите, Хърватски либерален съюз, обаче също не се появиха на съвещанието.

Основният спор, отлагащ образуването на държавното управление, в действителност е поради проекта за деяние за участие в НАТО - стъпка към алианса, която бошняци и хървати поддържат, а управлението на сърбите отхвърля. Бошняците упорстват, че претендентът на СНСД за ръководител на Съвета на министрите (длъжност, близка до тази на премиер) няма да бъде подсилен от тях, в случай че не застане зад проекта за деяние.

През 2010 година политическата рецесия бе по-дълга, откакто нямаше държавно управление в продължение на 16 месеца. Въпреки това сърби, бошняци и хървати се договориха за делегацията в ПАСЕ.

Босна и Херцеговина, член на Съвета на Европа, бе отхвърлена като претендент за член на Европейския съюз със мнение на Еврокомисията по-рано този месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР