БОРИС АНГЕЛОВКАН. СПЕЦПРАТЕНИК НА 19 МИНУТИПаразити – корейският филм, който

...
БОРИС АНГЕЛОВКАН. СПЕЦПРАТЕНИК НА 19 МИНУТИПаразити – корейският филм, който
Коментари Харесай

Странни филми с награди в Кан

БОРИС АНГЕЛОВ
КАН. СПЕЦПРАТЕНИК НА 19 МИНУТИ

Паразити – корейският филм, който завоюва Златната палма в Кан късно в събота вечер, е една странна трилърна комедия, наивистично направена и не до такава степен добре изиграна от актьорите. Твърде театрални и с приповдигнати ударения по далекоизточен обичай, те могат да накарат някого – като мен – да подремне в салона, до момента в който оскъдно семейство последователно хваща в пипалата си богато в една дизайнерска къща със страшна загадка. Елементарна работа. Кино от Бонг Йон - Хо, което сигурно доста по-малко от трогателния Болка и популярност на Алмодовар заслужава най-престижната фестивална премия в света.

Мнението не е единствено на 19 минути – филмът получи най-вече палми в предварителната анкета с киножурналистите и кинокритиците от целия свят, упълномощени на фестивала и на списание Гала, и на Скрийн.

Българската аудитория най-малко сигурно ще може да гледа и сама да оцени реквиема на един огромен режисьор. ФИЛМЪТ НА АЛМОДОВАР ВЕЧЕ Е КУПЕН ЗА ИЗЛЪЧВАНЕ У НАС. КАКТО ЩЕ БЪДЕ ПОКАЗАНО НА ГОЛЕМИЯ ЕКРАН В РОДИНАТА НИ И ДРУГОТО НАЙ-ОЧАКВАНО И ПРИЕТО С НАЙ-ГОЛЯМ ИНТЕРЕС ЗАГЛАВИЕ ОТ КАН: ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В ХОЛИВУД НА ТАРАНТИНО, НАУЧИ 19 МИНУТИ ОТ КОГОТО ТРЯБВА.

Честно казано, Брад Пит по този начин надиграва Лео ди Каприо, че трябваше да раздели актьорски приз в Кан с Антонио Бандерас, който се завръща в А-група след най-малко десетилетие на по-заден проект в ролята на Алмодовар. Дано Брад Пит да бъде номиниран за Оскар и да го вземе – индивидът го заслужава и за този филм, и за цялото си развиване като актьор от последните години.

Колониалната история от Сенегал – Атлантик, взема Голямата премия на фестивала главно поради обстоятелството, че за първи път чернокожа дама режисьор е отличена с приз. Политкоректно.
И по-справедливо от наградата за режисьор за братя Дарден за техния искрено прост и изработен без някакво великолепие и особени авторски хрумвания план Младият Ахмед. Той е скъп единствено по политически аргументи: за първи път спонсориран от белгийската или някоя друга евродържава и прононсиран от Кан филм третира опасността от ислямизация на родените в Европа потомци на емигранти от Близкия Изток, преднамерено подклаждана и пречеща на интеграцията им в обществото. Проблем, който с изключение на родината на режисьорите Белгия, е прекомерно настоящ и в целия Европейски Съюз, включително у нас. Тази премия доста повече заслужаваше Марко Белокио за Предателят – страховит и в действителност автентично изработен филм за първия пропял мафиот, поради чиито разкрития стана атентатът против магистрата Фалконе, само че пък всички босове на Коза Ностра влязоха зад решетките.

Наградата на журито за Клетниците по мнение на множеството български критици на фестивала в Кан дори е дребна за този филм, който завоюва възторженостите на познавачите от целия свят.
Селин Шяма много изненадващо взема премия за сюжет на един от несъмнено най-слабите филми на фестивала тази година - Портрет на момиче в пламъци, по-неубедителен от който е единствено Франки с Изабел Юпер – неприкрита туристическа реклама на града Синтра, Португалия, направена като Уди Алън за небогати. Много под равнището е на премиерния при първия ни фестивал през 2005 година Мачпойнт – огромен пиар за Лондон, на показания за първи път още веднъж на фестивала Полунощ в Париж, на Вики, Кристина, Барселона и на римския туристически манифест на нюйоркчанина.

Приятел на 19 минути завоюва наградата за постановка във втората фестивална селекция Особен взор – КАНтемир Балагов от Русия, чийто дебют в Кан преди 2 години с Теснота бе отличен освен от нас, само че по-късно и от журито на ФИПРЕСИ.

Недобрата вест: тази година България я нямаше в Кан. Липсваше. Тъжните данни за пропадането на родното кино в цифри, на фона на рекордни резултати и скокове на международното –в утрешния брой.

Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР