Борбата за втечнения природен газ се оказа много болезнена за

...
Борбата за втечнения природен газ се оказа много болезнена за
Коментари Харесай

„Блумбърг“: Европа и развиваща се Азия в битка за втечнения газ

Борбата за втечнения природен газ се оказа доста мъчителна за разрастващите се стопански системи в Азия, се споделя в коментар на „ Блумбърг “.
Терминалът за ВПГ в Ревитуса, Гърция.
Отоплителният сезон в Европа наближава и нараства оптимизмът и увереността, че континентът ще успее да преживее идните мразовити месеци, макар че газовите потоци от Русия са се трансформирали в тънка струйка. Анализаторите на BloombergNEF предвиждат, че в най-лошия случай, в случай че Москва изцяло спре доставките по тръбопроводите и търсенето не намалее, Европейски Съюз ще има задоволително газ, с цел да издържи даже най-студената зима от 30 години насам.

Но тактиката за оцеляване на района зависи напълно от два фактора .

Първият фактор е, че високите цени ще доведат до понижаване на търсенето на газ. Това значи, че страната ще пази единствено най-уязвимите консуматори. Досега единствено индустрията е съдействала за намаляването на търсенето на сила, само че семействата към момента не са изиграли своята роля.

Вторият фактор е, че Европа би трябвало да завоюва съперничеството с Азия за втечнения природен газ. Тази конкуренция за подмяна на съветското гориво към този момент докара до внезапно повишение на цените и цените за превозване. Япония и Южна Корея не са застрашени от бедствия, в случай че зимата не е прекомерно студена. Политиката на Китай за нулеви цени потиска вътрешното търсене. Но желанието на Европа да купува повече полутечен природен газ основава енергийна неустановеност в разрастващите се източни стопански системи в миг на възходяща инфлация и отслабващи валути. През първите осем месеца на 2022 година вносът на полутечен природен газ в Азия е намалял с една четвърт в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Оцеляването на Европа зависи от успеха в борбата за ВПГ
Вземете Пакистан. В завършилия в понеделник търг за закупуване на полутечен природен газ за шест години, считано от 2023 година, не беше подадена нито една оферта. Исламабад искаше да подписа дълготраен контракт, с цел да заобиколи проблемите на спот пазара и да се оправи с спиранията на електрозахранването. Но той няма шанс - най-малко към този момент. Купувачите, които нямат дълготрайни контракти, просто са изхвърлени от пазара. Търговците настояват, че няма да има задоволително доставки на полутечен природен газ до 2026 година, когато ще бъдат пуснати в деяние нови планове за експорт и ще се завърне ерата на ниските цени. Същата е обстановката и в Бангладеш.

Или да разгледаме Филипините, които заложиха на втечнения природен газ, защото газовите им залежи се изчерпват, а страната е прекомерно подвластна от въглищата. Но в този момент цените на втечнения природен газ са просто немислими. Затова Манила отсрочи построяването на терминалите и първите покупки.

Търсенето на полутечен природен газ в Европа може да доближи своя връх до края на десетилетието. За мнозина това е прекомерно дълъг интервал. Развиващите се стопански системи, които видяха в ресурса на ниска цена метод да преживеят енергийния преход, ще страдат от европейската рецесия през идващите години. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР