Борбата срещу гъсеничните гнезда на боровата процесионка в Стара Загора

...
Борбата срещу гъсеничните гнезда на боровата процесионка в Стара Загора
Коментари Харесай

Започва механично премахване на гнезда на боровата процесионка в Стара Загора

Борбата против гъсеничните гнезда на боровата процесионка в Стара Загора продължава с механично унищожаване. Това стана ясно по време на конференция по тематиката, проведена от заместник-кметът Радостин Танев.

На срещата участваха също началникът на отдел " Озеленяване " Николай Стоев, както и доктор Искрен Станилов - ветеринарен доктор и еколог от фирмата-изпълнител по премахването.

Танев напомни подхванатите ограничения дотук - през октомври 2023 година бе осъществено напръскване против вредителя в парк " Митрополит Методий Кусев " /Аязмото/, както и на други наранени площи в града, общо 400 дка. Препаратите обаче, които са разрешени за потребление в урбанизирана територия, нямат пряк резултат, а поетапен с непрекъсната битка, с оглед сигурност, изясни Танев.

Поради тази причина от през днешния ден стартира механично унищожаване на пашкулите, което започва в парк " Митрополит Методий Кусев ", кв. " Три чучура - Север " и пътя за кв. " Дъбрава ". То ще бъде продължи към две седмици.

Премахването на гъсенични гнезда е физичен способ за битка с вредителя, което следва да се извърши посредством механично премахване на гнездата благодарение на автовишка. Гнездата ще бъдат деликатно полагани в чували за ограничение миграцията на гъсениците. След това ще бъдат предоставени на виновни за заличаването им лица, като следва да се запазят, транспортират и третират за заличаване в инсенератор, изясни доктор Искрен Станилов. Той добави, че обработката се случва поетапно за опазването на биологичното многообразие в парковете.

Радостин Танев добави още, че е направено картографиране на засегнатите региони и схематизирането на най-често употребяваните от популацията и всички останали проходими направления. " Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничение на миграцията му. Нужно е да се правят годишни наземни обработки на терените с биологичен сътрудник, химичен артикул и физични способи (капани/отстраняване на гъсенични гнезда). Важно е да се знае, че в случай че се наложи, ще бъдат премахвани и клони, когато има изцяло заразяване при тях. Само посредством съчетание на методите на битка с вредителя може да се реализира надзор на популацията му. Също така зоните, в които ще се правят дейностите, ще бъдат обезопасявани като ще се лимитира достъпът на жители в местата, където се работи ", заключи Танев.

Предстои обработка и през юни месец като ще бъдат сложени феромонови клопки, които притеглят мъжкият субект, предотвратяващи оплождането на яйцата, както и през месец септември. По време на срещата стана ясно още, че ще бъде поискано позволение за пръскането с дрон, редом с наземната обработка, за по-добър резултат.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР