Борбата на Федералния резерв срещу инфлацията ще предизвика рецесия в

...
Борбата на Федералния резерв срещу инфлацията ще предизвика рецесия в
Коментари Харесай

Deutsche Bank е първата голяма банка, която прогнозира рецесия в САЩ

Борбата на Федералния запас против инфлацията ще провокира криза в Съединените щати, която ще стартира в в края на идната година.

Това предизвестие насочва Deutsche Bank в разбор, представен от CNN.

Това е и първата огромна банка, която намерено предвижда криза в Съединени американски щати. Експертите на немския трезор за загрижени, че Фед ще удари спирачките на стопанската система толкоз мощно, че ще постави завършек на възобновяване, почнало единствено преди две години.

"Вече не виждаме Фед да реализира "меко кацане ". Вместо това чакаме, че по-агресивното стягане на паричната политика ще тласне стопанската система към криза ", пишат икономистите на Deutsche Bank.

Прогнозата им се базира най-много на ускоряващата се инфлация, която нараства с най-бързите темпове за последните 40 години. Надеждите, че тя ще е краткотрайна и ще отслабне бързо, бяха разрушени, частично и поради войната в Украйна.

Инфлационният напън се уголемява, което поражда опасения, че Фед ще би трябвало бързо да увеличи лихвените проценти, с цел да управлява цените.

„ Сега е ясно, че ценовата непоклатимост евентуално ще бъде реализирана единствено посредством рестриктивна позиция на паричната политика, която значително накърнява търсенето “, се показва в разбора на Deutsche Bank.

С други думи, Фед не може просто да "погали " спирачките на стопанската система, а ще би трябвало в действителност да я забави.

Икономистите на немската кредитна институция предизвестяват, че има „ забележителна неустановеност “ по отношение на точния миг и размера на упования стопански спад, само че прогнозите плануват американската стопанска система да се свие през последното тримесечие на идната и първото тримесечие на 2024 година

Добрата вест, съгласно Deutsche Bank, е, че не се чака дълбока и мъчителна криза като последните два спада. Банката планува по-скоро „ лека криза “, като безработицата ще доближи пик от над 5% през 2024 година

Това въпреки всичко ще докара до обилни съкращения. По време на предходните рецесии безработицата доближи своя връх на доста по-високи равнища от 14.7% през 2020 година и 10% през 2009 година

Предстоящият стопански спад ще разреши на инфлацията да се върне към задачата на Фед до края на 2024 година, считат специалистите на Deutsche Bank.

Председателят на Федералния запас на Съединени американски щати Джеръм Пауъл съобщи през март, че в историята има случаи, когато централната банка е успявала да реализира така наречен "меко кацане " - битка с инфлацията посредством повишение на лихвите, без да се стига до криза. Като образци той уточни 1965, 1984 и 1994 година

Шефът на Фед обаче призна, че няма гаранция дали и този път институцията ще успее да реализира този проект.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР