Бомба в дебата за отечеството и интеграциятаИслямът не принадлежи към

...
Бомба в дебата за отечеството и интеграциятаИслямът не принадлежи към
Коментари Харесай

Министърът на родината

Бомба в дебата за отечеството и интеграцията


Ислямът не принадлежи към Германия, разгласи Хорст Зеехофер, шефът на новото Министерство на родината в Германия. И подпали един спор, който е нужен. Но го направи по толкоз съдбовен метод, че заложи същински експлозив.

Още в първото си изявление Хорст Зеехофер даде ясно да се разбере по какъв начин има намерение да води дебата за родината и за интеграцията: посредством поляризация и изолираност. В произнесеното от него изречение “Ислямът не принадлежи към Германия ” е прикрит експлозив, който може да форсира разединението на немското общество. И то тъкмо в дните, в които пораства броят на нападенията против джамии и други ислямски институции в Германия.

Това е рисково освен за взаимното ни общуване в Германия – в последна сметка то е опасност и за единството на целия Европейски Съюз. Защото Евросъюзът надали ще оцелее в една конюнктура, в която господства духът на изолацията и разграничаването. А последният апел на Зеехофер Шенгенското съглашение да се замрази за неопределен срок вероятно ще породи още по-голяма неустановеност.

Едната страна в дебата яростно се отдръпва от баварския политик, а другата гръмогласно приветства: “Най-после някой да изрече това, което мислим! ”

Един здравомислещ човек не би наливал в допълнение масло в огъня на този спор. Тъкмо тъй като е напълно свеж като министър, Зеехофер има шанса да се захване с проблемите на доста германци, да проучва деликатно, само че и с нужната отдалеченост, възприятието им за неустановеност и опасност. Това е реалност. А когато казваш “Вашата религия не принадлежи към нас ”, ти в последна сметка помагаш единствено на екстремистките сили.

Не е случайност, че на Германия й трябваше съвсем половин година, до момента в който образува ново държавно управление. Този факт е огледално отражение на тежката битка, която води страната сама със себе си, с цел да открие своята еднаквост като страна, приемаща преселници. И е симптом за беззащитност, когато непрекъснато се съсредоточаваш само над исляма.

(Със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР