Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един

...
Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един
Коментари Харесай

Бургас отново е пионер! Разширяват услугата Грижовник със социална градина за хора с деменция в село Твърдица

Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един собствен непосредствен, защото има непрекъсната потребност от грижи

Общинските съветници поддържаха изключителната докладна бележка на кмета Димитър Николов за разширение потенциала на новосъздадената обществена градина за възрастни хора с деменция „ Грижовник “. Аргументът за това е нуждата от навреме подаване на плановото предложение по план „ Красива България “ и съблюдаване на крайния период – 15.03.2024 година

Новата обществена услуга започва пилотно с потенциал 10 души в постройката на Домашен обществен патронаж на ул. „ Иван Богоров “ № 20, с което Бургас стана първият град в страната, предлагащ целодневни грижи от психолози, рехабилитатори и обществени служащи за възрастни хора с деменция.

Директорът на Дирекция " Демографски политики, мониторинг и съгласуваност " в Община Бургас Мария Куманова обясни пред Флагман.бг детайлности за услугата " Грижовник ", която, в случай че всичко тече в период, ще бъде разширена с дневния център в село Твърдица още при започване на идната година.  " Тези хора се нуждаят от опцията да са и на открито, на по-широко пространство. Това са хора с начална фаза на деменция и мъчно водят независим живот. Целта е да бъдат част от обществено общество, в което ще обменят информация и ще получават грижа. Болният от деменция прави болно цяло семейство или най-малкото един собствен непосредствен. Услугата е неповторима, тъй като има голяма нужда от нея. Община Бургас има концепцията, опцията и волята да сътвори такава обществена градина. За начало потребителите ще са по-малко, само че наклонността е да се разшири ", сподели Мария Куманова. 
 Общинските съветници единомислещо поддържаха докладната за кандидатстване с план по " Красива България "
В докладната бележка се показва още, че услугата е обвързвана с грижата за живота и здравето на жителите, което е от изключително значим публичен интерес, по тази причина се планува потенциалът й да се разшири и надгради с благоприятни условия за включване до 30 души.

Помещенията, в които започва обществената градина, не разрешават това, заради което е открита постройка – общинска благосъстоятелност, която да разреша освен грижа за по-голям брой консуматори, само че и опция за разрастване на целия набор от действия, в това число и опция за занимания и извършения навън.



Сградата е на някогашна детска градина в село Твърдица, която е със постоянна структура, само че е нужен главен ремонт на покривната структура, която е компрометирана на няколко места, и на пространствата в нея. За присъединяване в процедурата се постанова Община Бургас да съфинансира ремонт на покривната структура на постройката.

Социална градина за възрастни хора „ Грижовник “ е основана в отговор на регистриран важен обществен интерес и нужда от целодневен престой на пълнолетни хора над 50 години, диагностицирани с деменция от друг генезис. Целта е те да получават професионална грижа в приятна и отзивчива атмосфера, с обезпечени занимания и благоприятни условия за разширение на обществените контакти под наблюдаване на експерти.

Услугата ще даде опция на околните да продължат да упражняват своята трудова активност, без терзания за рисковете, които съпровождат всекидневието на техните родственици с деменция, в случай че бъдат оставени без контрол, ще понижи настаняването в обществени домове, създаващо чувство за занемаряване и ще предложи на потребителите внимание и почитание към тяхното положение и потребности.
 В залата имаше и спор, като главно националните избраници желаеха да знаят за какво постройката, която е определена, се намира отвън Бургас
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР