Болниците ще получат значително повишаване на месечните си приходи от

...
Болниците ще получат значително повишаване на месечните си приходи от
Коментари Харесай

НЗОК пресметна, че болниците имат пари за по-високи заплати

Болниците ще получат доста повишение на месечните си доходи от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каквото не е осъществено през последните над 10 години. Това е причина да преминат към естествена планова активност след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура и да реализират заложеното с груповия трудов контракт (КТД) и Националния рамков контракт (НРД) нарастване на приходите на медицинските експерти. Това оповестиха във вторник от здравния фонд.

През април с Колективния трудов контракт в здравния бранш бяха контрактувани по-високи главните работни заплати от. След това в Националния рамков контракт сред Лекарския съюз и НЗОК бе заложена обвързваща уговорка, съгласно която лечебните заведения, които не реализиран тези съществени заплати до август, ще получат по-малко нарастване в цените на клиничните пътеки. Вместо приблизително 25% нарастване, те ще работят с 15% нарастване в цените на пътеките. Освен това в НРД бе заложено и сред лекари и сестри, като съотношението сред най-ниската и най-високата брутна заплата не може да е повече от 1:20.

Така болничните шефове би трябвало да употребяват по-високите приходи от НЗОК, с цел да покачат заплатите, само че също по този начин би трябвало да създадат и вътрешно преразпределение като понижат диспропорциите в заплатите на личния състав. Това значи да орежат спомагателното материално стимулиране и да вдигнат главните заплати .

Някои лечебни заведения се оправдаха, че нарастването в цените на пътеките не е задоволително за по-високите заплати на фона на възходящи разноски за ток, парно и медицински консумативи.

Приходите от НЗОК могат да покрият по-високите заплати

Сега, обаче, от НЗОК показват калкулации, съгласно които лечебните заведения са в положение да покачат заплатите. По данни на фонда доста лечебни заведения към този момент са подхванали дейности за повишение на приходите и преструктуриране на съотношенията сред главно и в допълнение трудово заплащане.

От НЗОК оповестиха, че в случай че до април 2022г. страната е заплащала приблизително под 20 млн. лева за спомагателното заплащане от 600 лв. за доктор, 360 лв. за здравна сестра и 120 лв. за санитар, то в този момент приходите (бюджетите) на лечебните заведения по линия на НЗОК са увеличени с повече от два пъти над тази стойност. Така, съгласно НЗОК, лечебните заведения ще имат опцията да покачат заплатите на своя личен състав и да разполагат със средства да посрещнат новите разноски.

Държавата също е планувала спомагателен запас от 56.2 млн. лева в актуализацията на бюджета за покачване на заплатите в звената на бюджетна прехрана като Спешна помощ, психиатричните лечебни заведения и така нататък

Болниците ще получават до 251 млн. лева месечно от касата

Според плановете на НЗОК за месеците май, юни и юли 2022г. лечебните заведения ще получават месечно по към 243 млн. лева, което е с 22% по-висок бюджет от междинното касово осъществяване за 2021 година от 200 млн. лева Ръстът за другите болнични заведения варира сред 16% и 133%.

За месеците август и септември лечебните заведения ще получават по 251 млн. лева, което е растеж от 26% по отношение на междинното касово осъществяване за 2021 година Ръстът по болнични заведения варира сред 20% и 140%.

През летните месеци май-юли парите за лечебните заведения са по-малко поради обичайно по-малкия брой хоспитализации в този интервал.

" Важно да се означи е, че стойностите ( бюджетите) на лечебните заведения са съобразени с особеното равнище на повишаване на медицинските услуги . Съответно, лечебните заведения, при които клиничните пътеки и процедури са нарастнали с по-висока стойност, получават по-висок бюджет, с цел да не се постанова да редуцират активността си ", прецизираха от касата.

НЗОК е планувала и спомагателни средства за покриването на нови действия за лечебните заведения в размер на 2.2 млн. лева месечно. За установяване на стойностите за нови действия са били прегледани бизнес проектите, с които лечебните заведения са получили позволение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР