Болниците ще могат да продават неоперативни активи, които в повечето

...
Болниците ще могат да продават неоперативни активи, които в повечето
Коментари Харесай

Кабинетът иска нова правителствена болница, но за по-тесен кръг

Болниците ще могат да продават неоперативни активи, които в множеството случаи са ненужни здания в дворовете им или самата земя в двора.

© Надежда Чипева Министерският съвет ще търси нова държавна болница, която да дава отговор за здравното обезпечаване на президента, вицепрезидента, ръководителя на Народното събрание, премиера и основния прокурор и на депутатите по време на пленарни съвещания. Лекари от определената клиника ще пътуват с държавниците при визитите им в чужбина и ще дават отговор за здравните потребности на задграничните делегации при посещаване в България. Това е записано в проектозакона за лечебните заведения, който държавното управление е одобрило сред празниците в края на годината и към този момент се намира в Народното събрание.

Проектът предлага и още няколко промени – позволява самостоятелните практики против възнаграждение на медицински сестри, акушерки, санитари и рехабилитатори. Другата значима смяна е в закона за приватизация, който досега разрешава лечебните заведения да харчат парите от продажба на обособени елементи единствено за реинвестиции в структурата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Малка държавна болница

До края на предходната година университетската болница " Лозенец " изпълняваше функционалностите на държавна болница, като в нея се лекува на процедура цялата държавна администрация, министри, депутати, шефове на организации и техните близки. Премиерът Борисов съобщи изрично, че такава болница не е нужна и в началото държавното управление смяташе да я претрансформира в национална педиатрична болница.

След това, обаче, реши да я подари на Софийския университет, чиято база за образование по принцип е болничното заведение. Министерският съвет гласоподава и 6 млн. лева, с цел да си заплати клиниката налозите. До предходната година държавното управление гласуваше дотация за болничното заведение в размер на към 50 млн. лева, с цел да покрива лекуването на властимащите.
Сега кръгът на отговорностите на болничното заведение, която ще бъде определена, се лимитира единствено до наложително охраняваните от Националната работа за защита държавници, както и депутатите, само че единствено по време на съвещанията им и задграничните делегации. В плана е записано, че всяко ведомство ще заплаща от бюджета си средствата за здравна помощ.

Спекулациите в здравните среди са коя болница ще избере държавното управление за това, тъй като в текста е записано, че то ще би трябвало да направи това. Според източници на " Капитал " сега има съмнения сред Военномедицинска академия и УМБАЛ " Св. Екатерина ".

Имоти за половин миллиард?

В плана има корекция в приватизационния закон, която позволява на държавните и общинските лечебни заведения да продават обособени елементи освен за реинвестиция в постройките и активността си, само че и с цел да се издължават към кредиторите си.

В момента държавните и общинските клиники са натрупали задължения към снабдители в размер на към половин милиард лв. и той не понижава. Повечето лечебни заведения се намират в центъра на съответния град и са строени през предишния век с големи дворове. В плана няма аргументация дали лечебните заведения имат активи, които да им разрешат да си върнат задълженията след такава продажба. Няма и изясненост кой и по какъв начин би могъл да кандидатства за постройките и земята на лечебните заведения и дали ще има опция в двора да се построи хотел, жилищна постройка, мол или различен обект.

Практиките на сестрите и акушерките

В проектозакона е въведена опцията медицинските сестри, акушерките, санитарите и рехабилитаторите да се сплотяват в практики и да оказват платени грижи по домовете на пациенти. Изискването е процедурата – рехабилитация, инжекции, проучвания, профилактика и промоция на здраве, да се прави след лекарско предопределение. Услугата ще се заплаща от пациентите в брой или посредством доброволна здравна застраховка.

При митингите си през предходната година за по-високи заплати медицинските сестри обясняваха, че неналичието на законова опция за частна процедура не им разрешава да се развиват кариерно и да получават спомагателни приходи за работата си. По принцип огромна част от сестрите одобряват да включват системи, да вършат инжекции, да сменят превръзки на рани и да оказват помощ на пациенти вкъщи, само че за тези грижи няма статистика и не са законово позволени. Сега сестрите и акушерките ще имат опцията да работят независимо, само че единствено след предопределение от доктор. Акушерската процедура, да вземем за пример, ще дава опция на експертите да наблюдават бременността вкъщи, само че съгласно текста не наподобява, че това ще разреши на акушерките да водят раждане вкъщи.

По тематиката със заплатите - законопроектът планува организацията за медицински контрол да ревизира дали лечебните заведения в действителност изплащат 50% от приходите си за заплати на личния състав.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР