Болните от COVID-19 ще гласуват в отделни секции, различни от

...
Болните от COVID-19 ще гласуват в отделни секции, различни от
Коментари Харесай

Болните с COVID гласуват в отделни секции, защитни костюми и ваксини за членовете на СИК |

Болните от COVID-19 ще гласоподават в обособени секции, разнообразни от тези за останалите пациенти в същата болница. Изписаните директно преди вота на 11 юли ще получат удостоверения, с цел да могат да упражнят правото си на глас по адресна регистрация. Постъпилите след правенето на изборния лист за Коронавирус секцията ще бъдат дописвани под линия след показване на документ за идентичност и автограф под декларация, че не са и няма да гласоподават другаде.

Тези и други правила за гласуването в лечебни заведения, обществени домове, затвори и плавателни съдове под български байрак разписа ЦИК в свое решение от през вчерашния ден.

Членовете на Коронавирус секциите ще получат от общината защитни костюми, ръкавици, предпазен шлем с хирургическа маска или защитна маска FFP2/FFP3. Разходите са за сметка на страната. Ще им бъде предоставена и опцията да бъдат имунизирани. Желаещите ще бъдат включвани в лист, който се дава от кмета на съответната РИК.

Секция в болница и останалите институции ще се образува при най-малко 10 гласоподаватели. Коронавирус болните няма да се включват в общия лист, те ще са в обособен, по който ще могат да гласоподават само в Коронавирус секция. Коронавирус заболели нямат право да гласоподават отвън своите секции, нито заболели с други диагнози да упражнят правото си на глас в Коронавирус секция. Една такава секция ще може да обслужва повече от едно Коронавирус поделение. Това ще даде опция за образуване на секция там, където да вземем за пример в едно поделение болните са под 10.

Разкриването на секциите, местоположението им и съставянето на изборните описи са задача на шефа на лечебното заведение, надлежно - на другия тип институция. Той ще би трябвало да сформира и подпише изборния лист и да осведоми кмета на общината за секцията в период до 17 ч на 8 юли. РИК също се уведомява и включените гласоподаватели в тези описи се заличават от описите по местоживеене.

Районната изборна комисия назначава съставите на секционните изборни комисии в лечебни заведения и институции.

Напусналите лечебното заведение/институция към датата на изборния ден ще получат уверение за това от нейния началник, с цел да могат да гласоподават другаде.

Към включените под линия постъпили директно преди вота на 11 юли пациенти могат да бъдат дописани и заетите служебно членове на личния състав, които ще гласоподават в съответната СИК. Те също подават заявления и удостоверяват самоличността си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР