Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение

...
Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение
Коментари Харесай

Болниците искат поне 25% по-скъпи клинични пътеки

Болничните сдружения поддържат предлагането на Българския лекарски съюз за нарастване на цените на клиничните пътеки приблизително с най-малко 25%. Това излиза наяве от отворено писмо на редица болнични асоциации до финансовия министър Асен Василев, здравния министър Асена Сербезова и НЗОК.

В писмото си до институциите лечебните заведения декларират, че е налице остра нужда от навременно нарастване на цените на клиничните пътеки.

" В същото време лечебните заведения са мощно обезпокоени, в случай че има даже и най-малък риск предлагането на Лекарския съюз да бъде отхвърлено. Според калкулации на сдруженията действителните потребности на болничния бранш са за нарастване на цените на клиничните пътеки от 35-40%. Това е и повода да показват, че 25-процентното покачване е безапелационният най-малко, който би представлявал реакция, съобразена с действителността ", написа в позицията.

" Ясно и изрично заявяваме, че ще изпаднем в тежка невъзможност, в случай че няма актуализация в цените на клиничните пътеки ", показват отрасловите асоциации.

Според тях болничният бранш има незабавна потребност от увеличение на финансирането, с цел да може да покрие директните си разноски, да обезпечи заплатите на личния състав и да обезпечи качество на предлаганата услуга за пациентите.

Те даже се заканват, че при липса на отговор и недоумение на сериозността на обстановката си резервират правото да излязат отвън формáта на диалогичност и връзка посредством писма и мнения.

" От началото на годината лечебните заведения на няколко пъти желаеха обособена помощ за разноските за ток и газ. Като дружно с това обърнаха внимание и на обстоятелството, че недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години ", излиза наяве в позицията на лечебните заведения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР