Болничните да се изчисляват по изпуснатите от работника часове, а

...
Болничните да се изчисляват по изпуснатите от работника часове, а
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели в пореден спор - този път за промяната при болничните

Болничните да се пресмятат по изпуснатите от служащия часове, а не по дни. Предложението пристигна от министъра на обществената политика Бисер Петков на тристранния съвет.

Експертът от КТ Подкрепа Марио Нинов разяснява, че действително няма да има смяна в изплащането на болничния, защото те и в този момент се изплащат съгласно работните часове на даден служащ. Промяната, която предлага министерството се отнася уеднаквяването на режимите за начисляване и погашение на болничните. Главно тази смяна визира хората, които работят на заменен режим и при тях се регистрира по така наречен сумирано отчитане на работното време, посочи той. В България работят над 400 хиляди души по този метод. По думите му за тези хора са наранени, тъй като те работят и през почивните дни, нормално по повече часове дневно и в случай че болничните им се начисляват на брой пропуснати работни дни, това ги ощетява.

Васил Велев, който е ръководител на АИКБ, разяснява, че смяната, която е настъпила в изплащането на болничните след Нова година, е била неизгодна и в този момент този проблем ще бъде поправен. Според него работодателите, които се афишират срещу измененията, са единични случаи, и всички одобряват предложенията с утвърждение.

Нинов обаче изрично акцентира, че и двете синдикални организации в Съвета за тристранно съдействие са срещу тази смяна и са изразили несъгласието си на всички равнища . От КТ Подкрепа считат, че този режим е по-благоприятен от настоящия сега, само че казусът е, че другите закони се не се третират еднообразно поради подзаконовите нормативни актове и наредби. Те желаят да се промени наредбата за паричните компенсации и метода за погашение от Национален осигурителен институт да мине по метода, по който се регламентира отчитането в Наредбата за отпуските. Нинов акцентира, че доста постоянно тези хора работят и на втори трудов контракт и когато са в болничен не е ясно дали в действителност го употребяват или в действителност са на друго работно място.

Според Велев в този момент препоръчаните промени внасят повече точност и правдивост, усъвършенстват нормативната база и не ощетяват никого.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР