Болки в гърба – какво да предприемем и как да

...
Болки в гърба – какво да предприемем и как да
Коментари Харесай

Болки в гърба – какво да предприемем и как да реагираме

Болки в гърба – какво да предприемем и по какъв начин да реагираме? Всяка година се усилва броят на визитите при лекари заради болки в гърба и гръбначния дирек. В клиниките отиват от ден на ден младежи на възраст 25-35 години. За да намерите дейно лекуване, е значимо да поставите вярната диагноза и да откриете корена на казуса.

Видове болки в гърба и вероятните аргументи

Повечето проблеми се изясняват със уязвимост на мускулната рамка на гърба , липса на физическа интензивност или прекалено физическо натоварване . По-рядко дискомфортът в гръбначния дирек се свързва с междупрешленна херния, неоплазми на гръбначния мозък и костни тумори. Най-често боли цервикалния и лумбалния гръбначен дирек заради високата пъргавина.

Остра болежка във врата. Често вратът ви боли и е мъчно да си обърнете главата встрани. В кръста болката е стрелкаща и обкръжаваща. Увеличава се по време на дълготрайно вървене и е съпроводено от изтръпване на долните крака, болести на храносмилателния тракт и дребния таз. Ако долната част на гърба е издърпана, можем да предположим развиването на сколиоза , миозит , прищипан нерв и недъгавост на прешлените .

Болка в региона на гръдния панер , пареща, дърпаща, остра, мъчителна. Възниква заради междуребрена невралгия, остеохондроза. В някои случаи болката сред лопатките се появява заради обостряне на ангина пекторис, стомашни язви и даже инфаркт на миокарда, тъй че единствено доктор дефинира повода.

Понякога болят мускулите на гърба. Дискомфортът се дължи на хипотермия, пресилване или прекалено физическо натоварване от предния ден.

Към кой доктор да се обърнем?

Болките в гърба се диагностицират от невролог . След повсеместен обзор той предписва лекуване на гърба и избира ефикасни извършения за облекчение на обострянето.

Най-диагностицираното заболяване е остеохондроза на гръбначния дирек . С напредването на прогресията се усилва слабостта на крайниците, умората се усилва. Пациентът заема необикновена позиция на тялото. Патологията е рискова посредством прилепяне на междупрешленните дискове, нервните корени и развиването на болести, маскирани като невралгия.

На второ място – деформиране на гръбначния дирек: кифоза, лордоза, сколиоза. Заболяванията се диагностицират за първи път в детството и юношеството, в случай че детето не държи стойката си вярно, до момента в който седи на бюрото си. Промяната във физиологичните криви във всяка посока заплашва с изместване на вътрешните органи, компресия на гръбначните нерви, ставни болести и остеопороза в бъдеще.

В преклонна възраст постоянно се диагностицира радикулопатия. Диагнозата става разследване от напреднала форма на остеохондроза и, в случай че не се лекува, може да докара до нарушение на тазовите органи. При мъжете на този декор се развива аденом на простатата и простатит, при дамите – цистит .

Интервертебралната херния е диагноза както на млади, по този начин и на възрастни пациенти. Тъй като неоплазмата пораства, тя притиска съдовете и води до утежняване на притока на кръв към мозъка. Това усилва риска от хеморагичен инсулт.

Как да облекчим болките в гърба – диагностика

За да се откри повода за болката в гърба, неврологът предписва повсеместен обзор. За да удостовери възпалителния развой, той насочва пациента към кръвен тест. Ако равнището на левкоцитите е нараснало и скоростта на утаяване на еритроцитите е нараснала, тогава възпалението се удостоверява.

За инспекция на положението на гръбначния дирек е нужна хардуерна диагностика:

  • Компютърна томография. Тя демонстрира положението на костната тъкан в тримерен облик. Предписва се при подозрение за пострадвания, натъртвания и фрактури на гръбначния дирек.
  • Магнитен резонанс. ЯМР пресъздава положението на прешлените, междупрешленните дискове, гръбначния мозък, гръбначния канал. Според фотосите доброкачественият израстък се разграничава от онкологията, дефинира се степента на компресия на нервните корени, дистанцията сред прешлените.
  • Ултразвук на съдовете на шията и мозъка. Извършва се в триплексен или дуплексен режим, с цел да се оцени проходимостта на кръвния поток през артериите и съдовете. Проверяват се дебелината на стените на съдовете, съществуването на стеснения и разширения. Предписва се при чести замаяност, главоболие, скокове на кръвното налягане .
  • Електромиография. Предписва се за установяване на проходимостта на нервните импулси през мускулите. Извършва се със подозрение за стеноза, междупрешленна херния, издаденост.
  • Рентгенова фотография на гръбначния дирек. Евтин метод за установяване на положението на костната тъкан. Предписва се при подозрение за деформиране, спондилолистеза, остеопороза и пострадвания на гръбначния дирек.

Подходящо лекуване на болки в гърба

Има няколко метода, употребявани за лекуване на болки в гърба. Неврологът избира верния способ, като взема поради клиничните особености, равнището на пъргавина и метода на живот на пациента. Ако гърбът ви боли, неврологът предписва:

  • физиотерапия;
  • лекарствена терапия;
  • подготвителна терапия;
  • мануална терапия;
  • тракция на гръбначния дирек (суха или водна тяга);
  • масаж;
  • пост-изометрична мускулна релаксация.

Само при липса на резултат и утежняване на положението, експертът прибягва до хирургични способи. Разгледайте горните способи по-подробно.

Най-често задаваният въпрос е по какъв начин да лекуваме болки в гърба вкъщи? По време на мощна болежка, преди да се свържете с невролог, би трябвало да отпуснете мускулите си колкото е допустимо повече и бързо да облекчите напрежението от гърба си вкъщи. За да извършите това, по-добре е да лежите по стомах върху твърда повърхнина , да вземем за пример на пода. След няколко минути би трябвало да се преобърнете встрани и да дръпнете коленете си към корема. Това упражнение ще облекчи напрежението от гръбначния дирек.

Следващият стадий е спазването на отмора в леглото , потреблението на локални мехлеми с противовъзпалителен резултат. При остра болежка се предлага да се направи компрес и да се редуват мраз и топлота. Хроничната болежка в гърба се облекчава посредством курс на инжекции с витамин B, мускулни релаксанти и нестероидни противовъзпалителни медикаменти и аналгетици.

Физиотерапия за болки в гърба

Физиотерапията спомага за усилване на резултата от медикаментите. Най-често употребяваните в неврологичната процедура са:

  • лазерна терапия;
  • фонофореза;
  • електрофореза с аналгетици;
  • UHF терапия;
  • магнитотерапия.

Също по този начин пациентите минават курс на акупунктура, електрическа нервна стимулация.

Тренировъчна терапия

Лекарят по подготвителна терапия ще избере извършения за болки в гърба. Гимнастиката и леката физическа интензивност облекчават напрежението, възстановяват притока на кръв, укрепват мускулния корсет. Занятията стартират единствено по време на ремисия, когато няма болежка.

Общи извършения:

  • Лежейки по тил и притискайки лопатките към твърда повърхнина, притиснете коленете към корема. Без да повдигате гърба си, дръпнете коленете си първо наляво, по-късно надясно.
  • Ежедневно висете на хоризонталната напречната греда за няколко минути. Сцеплението усилва дистанцията сред прешлените, понижава притискането на нервите.
  • Застанете на пода на колене и ръце. Дръжте ръцете си изправени, преместете таза обратно и надолу. Упражнението се смята за сполучливо приключено, когато петите допрян таза.
  • Поставете краката си на ширината на раменете и ръцете си на кръста. Завъртете таза си наляво и надясно в кръг.
  • Облегнете се на плоска стена, опирайки се на петите, таза, лопатките, раменете и главата. Стойте всекидневно в тази позиция, като всякога увеличавате времето.
  • Лежейки по стомах, огънете се по подобен метод, че да повдигнете краката, главата и гърдите си от пода.
  • Легнете по стомах, протегнете ръцете си напред и затворете краката си. Повдигнете левия си крайник по-високо, пробвайки се да го държите изправен. Повторете упражнението на десния крайник. Всяко придвижване би трябвало да е безпрепятствено и постепенно. Не би трябвало да има болежка или дискомфорт.

Подходяща профилактика при проблеми в гърба

При съществуване на приемственост или затънал метод на живот невролозите предлагат да се обърне внимание на предварителната защита при болки в гърба.

  • И по този начин, измежду рекомендациите специалистите акцентират изгодите от масажа, ежедневното вървене и контрастния душ.
  • Контролът на тежестта е значим. Ако тежестта се усили, натоварването на гръбначния дирек се усилва и рискът от остеохондроза се усилва.
  • Трябва да се погрижите за здравословния бездънен сън . За да поддържате позата, имате потребност от ортопедичен матрак със междинна неотстъпчивост и ортопедична ниска възглавница.
  • Трябва да започнете деня със утринни извършения. 15 минути дневно леки извършения за релаксация ще оказват помощ за подсилване на мускулите на гърба.
  • Трябва да следите диетата си. Диетата би трябвало да бъде уравновесена. Яжте повече зеленчуци и плодове, морски блага, ядки, бобови растения. Те съдържат доста магнезий, калций, витамини В за подсилване на миелиновата обвивка на нервите.
  • Внимавайте за стойката си, когато работите на компютър. Трябва да държите гърба си изправен. За да извършите това, задоволително е да се облегнете на облегалката на стола, като поставите ролка под долната част на гърба. На всеки час би трябвало да извършите пауза, да загреете и да ходите. Освен това е значимо да наблюдавате позицията на краката по време на работа – единият крайник не би трябвало да е върху другия.
  • Когато отивате в магазина, не би трябвало да носите чантата в една ръка. По-добре е да разпределите тежестта сред двете си ръце. Полезни за тялото спортни действия – тичане, плуване, йога .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР