Българите в Унгария гласуват днес и за представители на републиканското

...
Българите в Унгария гласуват днес и за представители на републиканското
Коментари Харесай

Българите в Унгария избират днес и представители на републиканското си самоуправление

Българите в Унгария гласоподават през днешния ден и за представители на републиканското си самоуправление. В страната с изключение на избори за евродепутати и локална власт, се организира и избор на унгарците от 13-те национални малцинства в страната за техните самоуправления.

 

Вотът за тези органи е със зелени бюлетини, които се запечатват в зелен плик, преди да бъдат пуснати в урната от гласоподавателите. При неспазване на това условие вотът е недействителен.

 

Всички българи могат да гласоподават за българско самоуправление на обособените места, където по време на преброяването най-малко 30 души са се заявили за българи. В Унгария има над 30 обитаеми места, където са изпълнени изискванията за избор на органи на българско самоуправление. Общо 22 столични региона в Будапеща и в по-големите градове, където е имало наличие на български градинари като Печ, Дебрецен, Мишколц, Сегед, Халастелек Сентедре, към Будапеща, излъчват претенденти.

 

Републиканските самоуправления работят за реализирането на културната автономност на даденото малцинство.

 

Българите в гр. Халастелек край Будапеща гласоподаваха всеобщо през днешния ден, заяви Българска телеграфна агенция. Николай и Виолета Велкови пуснаха бюлетини и за самоуправлението, и за изборите за локални органи на властта в Унгария. Семейството и децата им живеят в Унгария от десетилетия, наследници са на рода на Виолета Велкова, потомствени градинари. Почти през целия път от изхода на Будапеща до Халастелек земите са били на български градинари, през днешния ден на дребна част от тях към момента има зеленчукови градини. Днес българите в Халастелек са към 100 души. Табелата на входа на града е и на български език.

 

Опитваме се да продължим делото на предците си, завещали ни с дарения от труда си и Културния дом, и Дружеството на българите, с взор най-малко 100 години напред, работим да сложим и ние основи за идващите 100 години, сподели за Българска телеграфна агенция синът им Младен Велков, който е ръководител на самоуправлението в Девети столичен регион „ Ференцварош “ и претендент на тези избори.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР