Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души по света.

...
Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души по света.
Коментари Харесай

Ново лечение на късен Паркинсон е одобрено у нас

Болестта на Паркинсон визира над 6 милиона души по света. В България болните са към 15 000, като в напреднал етап са 30%, а в финален - към 1000 души.

Ново за страната лекуване на късен Паркинсон е утвърдено за реимбурсиране от Здравната каса. Става въпрос за нов вид портативна помпа, която подава непосредствено в гастроинтестиналния тракт тройна композиция от лекарства. Експертни центрове за назначение на лечението са МБАЛНП “Свети Наум”, УМБАЛ “Александровска”, Първа МБАЛ в София и УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив.

“Това е най-физиологичното лекуване до момента на късен Паркинсон - изясни в полемика с водещи невролози акад. доктор Иван Миланов, ръководител на Българското сдружение по неврология и шеф на Университетската болница по неврология и психиатрия “Свети Наум” в София. - Когато пациентите одобряват главното лекарство на таблетки, настъпват пикове в серумната му централизация, които повреждат рецепторите. Докато при новата помпена терапия медикаментът се подава на дребни кванти и не поврежда рецепторите. Освен това комбинацията му с още два медикамента, които забавят неговото разграждане, държи серумната централизация на лекарството в непрекъснати равнища. Ефектът върху пациентите е доста добър. Според тях с това лекуване положението им се връща с 10 години обратно.”

Защо са значими тези 10 години? Средно след толкоз време от началото на болестта се навлиза в напредналия етап, а в последния - след още 3-4 години. Пероралните лечения стопират да работят след десетата година от заболяването и тогава пациентите минават в така наречен “късна фаза”.

От Паркинсон най-често заболяват мъжете, като повода към момента не е до дъно изяснена. Характерно за заболяването е, че се демонстрира към 60 година, само че от време на време може да се открие и при надалеч по-млади хора, в това число такива под 30.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР