Болестта на Паркинсон или само Паркинсон е неврологично заболяване, което

...
Болестта на Паркинсон или само Паркинсон е неврологично заболяване, което
Коментари Харесай

Жена умее да “помирисва” болестта на Паркинсон и така помага на учените 

Болестта на Паркинсон или единствено Паркинсон е неврологично заболяване, което въздейства на базалните ганглии, регулиращи доста моторни и психологични процеси. Това води до тремор, ригор, ступор, меланхолия и от време на време деменция. Заболяването визира основно хора сред 50 и 60-годишна възраст и признаците му остават дълго време незабелязани. Към момента, в който за пръв път се забележи трептене в пръстите, 70-80% от невроните към този момент са дегенерирали.

Няма лекуване за заболяването на Паркинсон и въпреки да се среща относително рядко, тя изцяло гълтам живота на страдащия от нея, което я прави подла и тежка.

72-годишната Джой Милн обаче е най-близкото, което имаме до “лек ”. Шотландката има рядко заболяване, което я прави свръхчувствителна към миризми.

Нейният брачен партньор Лес е страдал от Паркинсон и Джой търди, че 12 години, преди да бъде диагностициран, когато е бил едвам на 33, неговата миризма се е трансформирала.

Интересното изказване на дамата е помогнало на учени от University of Manchester да се запътят в вярната посока към проучването на положението. Благодарение на обонянието на Джой, учените са създали процедура, която може да открие кой има Паркинсон благодарение на малко памук, потъркан на задната част на врата на пациента, с цел да се събере себум. След това тестът се тества за молекули, които са свързани с заболяването. Към момента процедурата е в начален етап и достоверността ѝ не може да бъде доказана напълно. Ръководители на изследването са доктор Тило Кунат от University of Edinburgh и проф. Пердита Баран.

Учените се надяват, че този способ ще докара до основаването на бърз, елементарен, правилен и благонадежден тест.

Проблемът с късното диагностициране на Паркинсон е голям. В момента, в който човек е почнал да демонстрира признаци, подобрението на положението му е съвсем невероятно.

По време на опит за създаването на процедурата Джой е мирисала тениски на заболели и здрави хора. Тя е познала кои имат Паркинсон без никакъв проблем. Освен това е споделила, че една тениска на здрав участник в опита мирише на заболяването и 8 месеца по-късно той е бил диагностициран с нея.

“Мисля, че би трябвало да се схваща по-рано дали някой е болен. Както с рака и диабета, ранната диагностика разрешава доста по-успешно лекуване ”, безапелационна е Джой. “Доказано е, че упражненията и промени в диетата имат феноменални резултати ”.

Лес, брачният партньор на Джой, е умрял преди 7 години. Но откритието на връзка сред Паркинсон и миризмата е помогнала извънредно доста за лекуването му.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР