Божидар Божанов, депутат от ПП-ДБ, бивш министър на иновациите: Малко

...
Божидар Божанов, депутат от ПП-ДБ, бивш министър на иновациите: Малко
Коментари Харесай

Божидар Божанов обясни всичко за машините и в какъв цирк ни вкарват ГЕРБ, Възраждане ДПС, ИТН и ЦИК

Божидар Божанов, народен представител от ПП-ДБ, някогашен министър на нововъведенията:

Малко понятия за анализаторите, които през днешния ден ще разясняват тематиката:

- хеш / хеш код / чексума / криптографски идентификатор - това е относително къс низ от знаци, който съставлява неповторим отпечатък на даден програмен продукт или файл. Той е забележим за всички, по закон е обществен и се разгласява на уеб страницата на ЦИК. И би трябвало да е идентичен за всички машини.

- първоначален код - това е серия от указания, които разказват държанието на софтуера. Той е много редове (вероятно над половин милион за софтуера на машините). Той се показва в целокупност на партиите и обединенията по закон, т.е. всички сме го виждали публично, пред представители на ДАНС.

- ключова дума - паролата всички знаят какво съставлява. В този развой тя се употребява единствено за спомагателна отбрана на ключа (и са три пароли, на трима членове на ЦИК). Писането на пароли не се вижда на екран - даже звездички не се виждат.

- ключ / криптографски ключ / частен ключ - това е поредност от знаци (реално - байтове), посредством която се подписва софтуера на машините. Машините зареждат единствено програмен продукт, подписан с ключа на ЦИК. В процеса по създаване ключът не се пресъздава на екран. Записва се на диска, предпазен с композиция от три пароли. При ново създаване се генерира друг ключ всякога, на случарн принцип, като той не дава достъп до машините. Възможност (индиректна) да се конфигурира програмен продукт на машините дава ключът на ЦИК за тези избори и ключът от предните избори (заради развой, който е отвън обсега на обяснението на понятията).

Накратко - всичко, което е очевидно на екран, е обществено или отчасти обществено (за записаните партии) по закон. Всичко, което би трябвало да е скрито - ключът+паролите, не се демонстрира на екран, а наново генериране не дава достъп до машините.

Тези уточнения евентуално са непотребни, тъй като въпросът беше трансфорат в политически. Но защото през днешния ден е ден за размисъл и по студията няма да има политици, се надявам анализаторите да са по-прецизни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР