Богоявление беше отбелязано в цялата страна. Стотици участваха в ритуалите

...
Богоявление беше отбелязано в цялата страна. Стотици участваха в ритуалите
Коментари Харесай

Богоявление беше отбелязано в цялата страна

Богоявление беше маркирано в цялата страна. Стотици участваха в ритуалите по хващането на Светия кръст в реки, езера и морето. А топлото време през днешния ден притегли освен доста участници, само че и доста фенове.

В София празникът стартира с обичайния водосвет на българските бойни флагове и знамената светини на българската войска.



По-късно, към езерото в кв. „ Дружба “, 45 мъже се гмурнаха в студената вода за Светия кръст. Хвана го 20-годишният Любомир Мутафчийски от София, който взе участие в обичая за първа година.



Снимки: Българска телеграфна агенция

„ Исках да запазя българската традиция. Досега не съм имал опцията. Много се веселя като има млади българи и не стопират “, описа Любомир Мутафчийски.

Край морето, хубавото време и 10-градусовата вода, накараха рекорден брой участници да се включат в ритуала. От мост в Бургас 73-ма смелчаци се хвърлиха за кръста. Най-бърз се оказа 18-годишният възпитаник от Математическата гимназия Александър.



" Религиозен съм от дребен. Винаги съм желал да скачам, с цел да избавям кръста и ето, че съумях да го хвана. Пожелавам си да стартира нови инициативи, които да продължат сполучливо ", сподели Александър Китенов.

Във Варна 21-годишният студент Димитър Петров от Военноморското учебно заведение се оказа за повторно най-бързият плувец измежду 150 момчета и две девойки.



" Обичайте се, помагайте си, бъдете смирени, всички сме хора ", прикани Димитър Петров.

Във водите на Дунав край Русе 12-те участници в ритуала са се готвили две седмици за празника. 23-годишният финансист Александър се върна от чужбина, с цел да хване богоявленския кръст.



" Реших да се върна от Лондон в България и считам, че доста младежи могат да създадат същия избор. Пожелавам си живот и здраве на моето семейство и триумфи на безусловно всички ", споделя Александър Георгиев

В студените води на река Марица в Пловдив 120 мъже влязоха за кръста.

Светинята беше извадена от 39-годишния Димитър Куманов, който посвети триумфа на своята брачна половинка.



" Жена ми е именичка, тя е Божана – жива и здрава да е. И като се събираме крещя „ Имам предпочитание желая. Чувството е доста крепко – неповторимо е. Просто като го хванах – нито ми беше студено, нито нищо. Даже още ми е горещо ”, показа Димитър Куманов.

В Балчик кръстът беше изваден за повторно от 23-годишния експерт по осведомителни технологии Никола Колев, който желае да даде и образец.



" Да поддържаме българското, християнските традиции. Ние сме младите, ние би трябвало да ги вършим тези неща. Така считам, че можем дружно да вървим по-напред ", показа Никола Колев.

А в Монтана , за пръв път в историята на града, се изви мъжко хоро във водите на река Огоста. Поведе го извадилият кръста Адриан Илиев с 10-метров трикольор, ушит особено за празника.



Автор: Давид Сукнаров


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в


Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР