Боговдъхновените слова на химнописеца ни откриват най-важното, което трябва да

...
Боговдъхновените слова на химнописеца ни откриват най-важното, което трябва да
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Господ допуска всички изпитания и изкушения, за да укрепи вярата ни

Боговдъхновените слова на химнописеца ни откриват най-важното, което би трябвало да знаем за празника на Светото Възнесение на нашия Господ Иисус Христос. След като в продължение на четиридесет дни след Своето славно, всепобедно Възкресение пребиваваше с учениците, в този ден Спасителят се възнася на Небесата, възнасяйки там и човешката природа, към този момент очистена от всичко греховно, което я беше развалило вследствие от непослушанието на прародителите в райската градина. С Възнесението на Христос нашата природа един път и вечно доближи до своето извънредно предопределение, намирайки място в Царството на безконечния живот, което е Царство Божие - Царство на любовта, светлината и живота. Такъв е смисълът на Христовото богочовешко дело: да бъде съединено земното с небесното, да може индивидът, който е бил сътворен по Божи облик, да доближи и до богоуподобяването, да реализира своето извънредно предопределение.

Това споделя в обръщението си за празника Възнесение Господне Негово Светейшество българският патриарх Неофит.

Същевременно, въпреки и възнасяйки се, Господ не остави света и индивидите, и това е другата значима истина, която не трябва да забравяме и с която следва да живеем в земните си дни. Още във времето на Своето земно служение Спасителят беше засвидетелствал пред учениците, че " дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз измежду тях " (Мат. 18:20). И ето, че през днешния ден казаното от Него се удостоверява, намирайки израз в радостното удостоверение от празничното свещенодействие, което възпява днешното събитие и споделя: "... възнесе се в популярност, Христе Боже наш, без по никакъв начин да се отлъчваш, само че като пребъдваш (с нас) непрестанно ". Та белким Христовото наличие в живота ни не е нещо, което всеки християнин може да удостовери от персоналния си опит от живота и подвига във вярата? Нима ще се откри човек, който нито един път да не е почувствал плодородна помощ, поддръжка и протекция от нашия Господ, дружно с Неговото състрадание и безгранично великодушие? Нима може да има християнин, който да се усъмнява в казаното от Него: " Аз съм с вас през всички дни до свършека на света " (Мат. 28:20), споделя в словото си патриархът.

Негово Светейшество отбелязва, че за жалост, от време на време ставаме очевидци на събития, които подлагат на подозрение вярата ни в Божието наличие в живота ни и оставаме с чувството за последна богооставеност - като че ли Господ към този момент не благоволи към света и човечеството. Това чувство се възприема и през днешния ден, когато виждаме тържествуването на злото, което води до това брат да вдигне ръка против брата си, което, следим през последните месеци в братска Украйна. В такива моменти е доста мъчно да съхраним вярата си чиста и мощна, само че знаем и сме уверени - че Господ позволява всички тествания и изкушения в живота ни не, с цел да направи от нас маловерци, а таман противоположното, с цел да укрепи и усили вярата ни. Тогава, когато най-силно се съмняваме в смисъла на живота и съществуването си, от нас, като християни, се чака най-вече да утвърждаваме този смисъл и да работим за неговото последователно реализиране, акцентира патриарх Неофит.

" Затова, възлюбени, дано в деня на Светото Възнесение да се възрадваме с насладата и удивлението на първите Христови възпитаници и да бъдем и ние правилни очевидци за това, че " Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, появи се на Ангели, проповядван биде на нации, признат с религия в света, възнесе се в популярност " (1 Тим. 3:16). Нека в този свят и ярък ден да се възнесем високо над всичко това, което ни отдалечава от Христовата обич, което помрачава вътре в нас Божия свят облик, съгласно който сме били сътворени. Да страним от прегрешението, да следваме Господнята свята и съвършена воля, и във всичките си намерения, думи и каузи да търсим не човешката, а Божията истина. Това е, което чака от нас и на което се радва Господ Иисус Христос, дружно с цялата небесна и земна Църква. Божията всеопрощаваща обич и Неговата велика благосклонност да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник ", насочва благослов българският патриарх Неофит.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР