Богата колекция ритуални дарове на ацтеките, открита при разкопки в

...
Богата колекция ритуални дарове на ацтеките, открита при разкопки в
Коментари Харесай

Археологически находки в Мексико хвърлят светлина върху религиозните традиции на ацтеките

Богата сбирка ритуални блага на ацтеките, открита при разкопки в центъра на столицата Мексико, близо до стълбището на най-свещения храм в тогавашната империя, хвърля светлина върху религиозните обичаи и политическата агитация в интервала преди испанската колонизация, заяви Ройтерс.

Находките са запечатани в каменни кутии преди пет века в подножието на храма. В една от тях, ситуирана тъкмо в центъра на церемониална кръгла сцена, са открити остатъци от голям брой морски блага от Тихия океан и от Мексиканския залив, измежду които над 165 в миналото яркочервени морски звезди и 180 корала.

Археолози са уверени, че духовниците на ацтеките са положили тези блага в кутията на издигната платформа за гала, следена евентуално от хиляди екзалтирани фенове под тропота на ударни принадлежности.

" Чиста имперска агитация ", сподели водещият археолог Леонардо Лопес Лухан, описвайки евентуалния театър.

В подобен резервоар археолози преди откриха жертвен ягуар, облечен като боец, обвързван с бога на войната и на Слънцето Уитсилопочтли. Той бе открит преди повече от две години и половина, когато разкопките бяха замразени поради пандемията от новия ковид.

Сред несъобщените до момента детайлности от разкопките са открит предишния месец жертвен орел, сграбчен в лапите на ягуара, дружно с дребни дървени копия и тръстиков щит до положената с лице на запад пума с медни пръстени към крайниците.

В полуразкритата кутия от времето на ръководството на великия император на ацтеките Ахуицотъл, управлявал от 1486 година до 1502 година, в този момент учените откриват мистериозна подутина под скелета на ягуара. " Каквото и да се намира под ягуара, то е нещо от изключителна значителност. Очакваме огромно изобретение ", сподели Лопес Лухан.

Той управлява разкопките на обекта, прочут като Темпло Майор, и счита, че кутията може да съдържа урна с кремираните остатъци на Ауицотъл - императора, чиито военни походи уголемяват империята до днешна Гватемала, свързвайки мексиканските крайбрежия на Тихия океан и Мексиканския залив. За да се обясни това обаче, са нужни най-малко още година разкопки, счита той.

Досега, без значение от повече от 40 години разкопки към Темпло Майор, не е открит нито един гроб на ацтекски държател, само че са открити над 200 каменни кутии с блага.

Храмът бил с височината на 15-етажна постройка, преди да бъде срутен след завладяването на Мексико от испанците през 1521 година, написа Българска телеграфна агенция. Очаква се през идващите седмици да бъдат отворени още две кутии, открити до тази с ягуара. Възможно е в тях да бъдат открити още кръвожадни животни, облечени като бойци и евентуално окичени с кехлибар, тюркоаз и злато.

Морските блага, покриващи ягуара, може би съставляват подводния свят, в който съгласно ацтеките Слънцето потъвало всяка вечер и който е част от пътя на монарха след гибелта му.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР