Боевете между суданската армия, ръководена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан,

...
Боевете между суданската армия, ръководена от генерал Абдел Фатах ал-Бурхан,
Коментари Харесай

Гореща точка: Судан. Въздушни удари, артилерийски огън и нарушено споразумение за мир

Боевете сред суданската войска, ръководена от военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, и паравоенните РСФ, командвани от неговия заместител, трансформирал се в противник, Мохамед Хамдан Дагало не престават и към този миг, върпеки че двете страни се споразумяха да удължат със 72 ч. краткотрайното помирение, което да разреши на цивилните да изоставен страната. Според съглашението, реализирано с посредничеството на непознати страни, примирието би трябвало да продължи до среднощ в неделя. 

Борбата за власт сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF) избухна на 15 април и разсъни замразен от две десетилетия спор в региона на западен Дарфур. 

Армията разполага реактивни самолети или дронове против силите на RSF в квартали в столицата. Има блокирани жители поради продължаващите сражения, а опасенията са и от филантропична рецесия поради оскъдната храна, вода, гориво и сила. 

Най-малко 512 души са били убити и близо 4200 са ранени съгласно данните на Организация на обединените нации. Допуска се обаче, че броят им евентуално е по-висок. Сред ранените има и български жител, който не е тежко потърпевш и е бил евакуиран. По информация на Министерството на външните работи 34 българи са напуснали Судан. Някои наши сънародници са отказали да се изтеглят. 

Взаимни са обвиняванията за нарушение на краткотрайното помирение. RSF упрекна армията за въздушните удари по бази в Омдурман. Армията пък съобщи, че паравоенната конструкция нарушава примирието. 

Насилието изпрати десетки хиляди бежанци през границите на Судан и заплашва да провокира неустойчивост в една нестабилна част от Африка сред Сахел и Червено море.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР