БНТКилийно училище на два века във великотърновското село Плаково се

...
БНТКилийно училище на два века във великотърновското село Плаково се
Коментари Харесай

Килийно училище на два века тъне в разруха в с. Плаково

БНТ

Килийно учебно заведение на два века във великотърновското село Плаково се разрушава от години. Въпреки че е монумент на културата, средства за ремонт не са отпуснати. Затова община Велико Търново е принудена незабавно да продаде едно от първите килийни учебни заведения в страната, преди да рухне изцяло.



Килийното учебно заведение в Плаково е основано при започване на 19 век. В годините на османското иго в него поредно са били настанени конака, пощата, кметството. Последно през 1974 година постройката е била детската градина. После вратите хлопват.
Петя Кънчева, кмет на с. Плаково: В годините никой не е полагал грижи за нея. Даже през 90-те е била оповестена за срутване. Ние към този момент чакаме постройката да се срути.
Сега учебното заведение се продава за следващ път от Общинската организация за приватизация във Велико Търново. Обявената цена е 17 000 лева
Петя Кънчева, кмет на с. Плаково: Не са се явявали претенденти на нито един от търговете... цената понижава след всеки търг.Арх. Донка Колева- гл. специалист в Дирекция " Култура, туризъм и интернационалните действия " - Община Велико Търново: Училището е, съгласно Института за недвижимо културно завещание, със статут на заявен архитектурно-строителен монумент.
В Плаково живеят 100 души. Намеренията да запазят килийното учебно заведение и да го трансфорат в музей са останали единствено на хартия, тъй като не съумели да намерят донори.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР