БНР Само положителните тестове за COVID-19 на учениците ще се съхраняват

...
БНР
Само положителните тестове за COVID-19 на учениците ще се съхраняват
Коментари Харесай

Как ще се процедира с използваните тестове в училищата?

 БНР Само позитивните проби за COVID-19 на учениците ще се съхраняват и изхвърлят по специфичен ред.

Отрицателните ще се събират в плътни чували или торби за боклук, които ще се завързват и поставят в контейнерите за разбъркан битов боклук.

Редът е написан детайлно от министерствата на околната среда и водите и на опазването на здравето.

Ако резултатът от проучването на някое от децата в класа е позитивен, всички детайли от неговия тест се прибират в специфична картонена кутия за изгаряне на рискови боклуци.

Съдът може да е с размер 10 или 20 литра. Училищата сами купуват тези кутии, които са налични на пазара в България и костват по няколко лв..

Кутиите ще се съхраняват в избрани единствено за тази цел пространства в учебните заведения, до които имат достъп единствено медицинските експерти или други лица, избрани от шефа.

Когато общата заболяемост в съответната община спадне под 250 на 100 000 души и проучването на учениците се приключи, кутиите с позитивните проби ще бъдат излъчени в съответните районни здравни инспекции за заличаване. Това може да стане с неспециализиран превоз.

Поради огромния брой учебни заведения и възпитаници в София град рисковите боклуци там ще бъдат събирани освен еднократно в края на акцията по тестването, а при запълнени най-малко три кутии с позитивни проби в учебните заведения.

Тогава Регионалното ръководство на образованието (РУО) или Регионалната здравна ревизия (РЗИ) могат да подадат искане за тяхното превозване и неутрализиране до Предприятието за ръководство на дейностите по оказване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР