БНБ влоши прогнозата си за икономическия растеж на България спрямо

...
БНБ влоши прогнозата си за икономическия растеж на България спрямо
Коментари Харесай

БНБ влоши прогнозата си за икономически растеж

БНБ утежни прогнозата си за икономическия напредък на България по отношение на упованията, които имаше към края на първото тримесечие. За актуалната прогноза са употребявани данни, налични към 24 май и оповестени и от Европейската централна банка, оповестява

Актуалното очакване на централната банка е стопанската система на България да се забави до 1.9% през 2022 година и до 1.7% през 2023 година, след което да се форсира до 3.7% през 2024 година Тази динамичност ще се дефинира основно от чистия експорт, чийто негативен принос се чака да се усили през 2022 и 2023 година и след това да се свие доста през 2024 година, чака институцията под въздействие най-много на времевия график на външното търсене на български артикули и услуги. Вътрешното търсене се планува да има значителен позитивен принос за икономическата интензивност в страната през целия планиран небосвод, се отбелязва в разбора.

Според него растежът на вътрешното търсене ще се дефинира основно от частното ползване през годината поради предстоящото планувано повишение на действителния наличен приход на домакинства­та. През 2023 година пък се чака вътрешното търсене да поддържа икономическия напредък най-много поради заложеното ускорение на темпа на асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ).

Нарастването на продуктивността на труда и дефицитът на работна мощ се чака да продължат да поддържат растежа на заплатите в действително изражение в средносрочен небосвод, което в композиция с упованията на Българска народна банка за намаление на икономическата неустановеност в страната след 2022 година ще подтиква разноските за ползване на семействата и те ще имат главен принос за динамичността на вътрешното търсене през 2024 година Завишени са и прогнозите за инфлацията, като съгласно базисния сюжет се чака тя да означи растеж от 14.7% в края на 2022 година и за нея ще способстват всички съществени групи артикули и услуги. Очаква се уско­ряването на инфлацията през 2022 година да се дефинира от по-високите интернационалните цени в земеделието и енергетиката. Друг проинфлационен резултат се чака от плануваното значително нарастване на разноските за труд, от растежа на частното ползване, както и от ускоряването на инфлацията при промишлените артикули при главните търговски сътрудници на България. Административно определяните цени също се чака да имат значителен позитивен принос за общата инфлация основно заради включените в прогнозата покачвания от 1 юли 2022 година на цените на електрическата енергия, топлинната сила и ВиК услугите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР