БНБ ще увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към

...
БНБ ще увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към
Коментари Харесай

БНБ въвежда мерки срещу ръста в кредитирането от догодина

БНБ ще усили равнището на антицикличния финансов буфер, използван към кредитни рискови експозиции в Република България, от 0,5% на 1%, оповестиха от Централната банка.

Решението на Управителния съвет на Българска народна банка е заради  ускорените  темпове, с които се уголемява кредитната интензивност, изключително в сегмента на жилищните заеми.

По последни данни новоотпуснатите и предоговорени ипотеки единствено от началото на годината до края на месец юли възлизат на 2,7 милиарда лева

„ Наблюдаваните темпове на кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и за струпване на циклични опасности, които могат да се проявят в повишаване на размера на необслужваните заеми при възможен предстоящ спад на икономическата интензивност. Повишението на нивото на антицикличния буфер има за цел да ускори устойчивостта на банковата система при напън върху доходността и финансовата позиция, провокиран от евентуално повишаване на необслужваните заеми и обезценките “, споделят от  Българска народна банка.

Мярката влиза в действие след 12 месеца – от 1 октомври 2022 година, с цел да могат банките да имат време да реагират.

Промяната на антицикличния буфер е един от дребното принадлежности на парична политика, която Българска народна банка има в изискванията на фискален ръб.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР