БНБ прие нова наредба за условията и реда за откриване

...
БНБ прие нова наредба за условията и реда за откриване
Коментари Харесай

БНБ прие нова наредба за платежните сметки

БНБ одобри нова разпоредба за изискванията и реда за разкриване на платежни сметки, за осъществяване на платежни интервенции и за потребление на платежни принадлежности. Това оповестиха от централната банка.

Новата Наредба № 3, както и до момента настоящата Наредба, урежда откриването и воденето на платежни сметки, условията към осъществяването на платежни интервенции и коригиращи преводи, условията към осъществяването на платежни интервенции посредством платежни и предплатени карти, изчисляването и използването на допустими такси за услугите по платежна сметка за съществени интервенции, като е осъществен нужният обзор и актуализация на наредбите в сходство с новия Закон за платежните услуги и платежните системи (ЗПУПС), в действие от 6 март 2018 година, и Директива (ЕС) 2015/2366 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 година за платежните услуги във вътрешния пазар.

Освен това новата Наредба № 3 на Българска народна банка вкарва условия към доставчиците на платежни услуги по отношение на ръководството на операционните опасности и рисковете, свързани със сигурността при даването на платежни услуги, и докладването на значими произшествия.

С наредбата се дефинира и националният лист на най-представителните услуги, свързани с платежна сметка, действието на интернет страници за сравнение на таксите, формата и наличието на документа с информация за таксите и доклада за таксите. Тези разпореждания произтичат от условията на новия ЗПУПС, както и от насоки на Европейския банков орган и делегирани регламенти и регламенти за осъществяване на Европейската комисия, издадени в края на 2017 година и началото на 2018 година

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР