БНБ отчете двоен ръст на ипотечните кредити през последните четири

...
БНБ отчете двоен ръст на ипотечните кредити през последните четири
Коментари Харесай

Как ще реагира имотният пазар на мерките на БНБ за кредитирането

Българска народна банка регистрира двоен растеж на ипотечните заеми през последните четири години . Риск от свърхкредитиране няма, само че с цел да остане системата постоянна, Централната банка разпореди при започване на седмицата по-строги ограничения при разпределяне на заеми, обезпечени с парцели.
Какво ще трансформират новите условия, по какъв начин ще се отразят на кредитната политика на банките и на изискванията за клиентите?  Как ще реагира имотният пазар?

Годишният ритъм на повишаване на  ипотечното кредитиране от 10% през 2020 година стигна до 20% в края на 2023 година.

Банковият бранш одобри ограниченията на Българска народна банка за ипотечните заеми

През предходната година, новоотпуснатите жилищни заеми са 5,8 милиарда лева , а  за първото тримесечие на тази година - цифрата гони 2 милиарда лв..

Мерките от страна на Българска народна банка на този стадий са превантивни, с цел да се запазят буферите в банковата система при изразения кредитен напредък, споделят оттова и акцентират, че банките не са разхлабили режима при разпределяне на жилищните заеми, само че и не би трябвало да го вършат.
Новите правила, които директно ще обиден клиентите, са във опциите да се изисква по-голямо самоучастие във финансирането на договорката, допустимо е редуциране на оптималния период за погасяване на заема, който сега е 30 години. Ще се прави оценка размерът на заема по отношение на цената на жилището, както и сходството сред размера на месечната вноска и периода за погашение на заема. Ще се наблюдават месечните и годишните приходи.
 istock istock
Новите условия за жилищно кредитиране няма да откажат от намеренито да се снабди с имот Манол Трендафилов, споделя той. Работи като програмист, със сигурна работа и приходи, от месеци търси жилище с капиталова цел:

" Цените ми се костват по-високи. Мога да си разреша 20% самоучастие и 80% ипотечен заем, това са и условията на банката. Едно нарастване ще значи да се понижат парите на пазара, да се понижат купувачите, което значи повече покупко-продажби за хора като мен. То дори ще има и положителна страна. Аз съм изцяло склонен с тази концепция ".   

Търговските банки няма да лимитират жилищното кредитиране, само че би трябвало да изследват по-добре евентуалните кредитополучатели, а от своя страна Българска народна банка би трябвало да следи балансите на банките на тримесечие.  

На този стадий ограниченията на Българска народна банка са деликатно премерени, само че е допустимо да се окажат предизвестие за по-високи лихви, в случай че кредитирането продължава да пораства, коментира финансовият консултант Десислава Николова:

" Тази мярка няма да се отрази значително в равнищата на кредитиране, които виждаме и са засилени изключително доста през последните 2 години .... Трябва нещо доста съществено да се случи, с цел да може българите да спрат да вземат заеми и апетитът им към задлъжняване да намалее ". 

 istock istock
Ръстът на приходите с 18,6% за първото тримесечие, ниската безработица и към момента ниските банкови лихви предизвикват купувачите да се впускат в покупко-продажби с парцели . Това държание обаче може да се окаже и рисково, предизвестяват самите брокери. Димитър Христов - управител " Инвестиции и ново строителство "  в една от огромните брокерски компании:

" Този анонс на Българска народна банка ще стресне хората, които нямат финансова опция да си разрешат да изплащат ипотечен заем.  Този вид ограничения имат охлаждащ резултат в кратковременен стадий . Това е стъпка в вярна посока от страна на Българска народна банка. Но ние сами би трябвало да си дърпаме юздите и да теглим заеми, когато се усещаме финансово постоянни.  Нещата, които биха стреснали пазара, са понижаване на периода на погашение на заема, както и повишение на самоучастието на една такава договорка ". 

Не чакам пазарът да бъде сгънат , чакам да забележим един спокоен пазар, акцентира още той.

По данни от Агенцията по вписванията, в София за първото тримесечие на годината, покупко-продажбите са с 14% повече в съпоставяне със същия интервал на 2023-та.  Всяка втора договорка в столицата е с ипотечен заем, а в страната - всяка трета .
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР