Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки,

...
Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки,
Коментари Харесай

Банковият сектор прие мерките на БНБ за ипотечните кредити

Банковият бранш приема препоръчаните от Българската национална банка (БНБ) ограничения, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното използване. И все още в моделите за оценка на кредитоспособността са включени детайли, свързани с индикаторите, посочени от Българска народна банка.

Това декларират от Асоциацията на банките в България (АББ) пред Българска телеграфна агенция във връзка решението на Управителния съвет на Българска народна банка, с което бе разпоредено на банките използването на шест индикатора за наблюдаване на кредитните стандарти при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни недвижими парцели.

До какво биха довели рестрикции в кредитирането

В позицията от АББ означават още, че банковата система у нас се характеризира с високи равнища на финансова адекватност и ликвидност, които са над междинните за Европейски Съюз, тя е прецизно контролирана и съблюдава всички регулаторни условия.

 istock istock
В изявление за Българска телеграфна агенция през днешния ден шефът на Българска народна банка Димитър Радев разяснява, че от централната банка не виждат непосреден проблем, само че виждат евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране.

По думите му в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията. Димитър Радев съобщи още, че в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи.

БНБ с предизвестия за заемите

От Българска народна банка оповестиха на 20 май, че УС на централната банка е разгледал " Преглед на въведените от Българска народна банка макропруденциални ограничения по отношение на рисковете пред банковата система ".

Аналитичният материал показва, че вследствие на надзорната политика на Българска народна банка за систематичното създаване и запазване на буфери в банковата система е основана резистентност по линия на ликвидност, капитал, успеваемост и качество на заемите.

Същевременно е налице е изразен кредитен напредък на първо място в сегмента на заемите, обезпечени с жилищни недвижими парцели, показаха от Българска народна банка и обясниха, че в тази връзка се вкарват шестте индикатора за наблюдаване на кредитните стандарти при жилищните заеми.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР