БНБ и банковият сектор ще са готови с подготовката в

...
БНБ и банковият сектор ще са готови с подготовката в
Коментари Харесай

Приемането на еврото вече до голяма степен зависи от политиците

Българска народна банка и банковият бранш ще са подготвени с подготовката в доста висока степен още в края на тази година
Министерството на финансите чака закъснение на инфлацията през идващите месеци
Нужен е работещ парламент, с цел да се одобри закостенял бюджет и останалите закони, свързани с еврото България към момента не се намира в неприятна позиция, когато става въпрос за присъединение към еврозоната, само че с цел да завърши сполучливо този развой, би трябвало да се изпълнят няколко задания. Те са свързани освен с техническата подготовка на банковия бранш, институциите и бизнеса, само че и с приемането на няколко законопроекта, с връщане към политиката към фискална дисциплинираност и стартирането на осведомителна акция. Това стана ясно от думите на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, който взе участие на конференция, отдадена на тематиката. Тя беше проведено от Американска комерсиална камара в България.

Българска народна банка и банковият бранш ще са подготвени с подготовката в доста висока степен още в края на тази година
Министерството на финансите чака закъснение на инфлацията през идващите месеци
Нужен е работещ парламент, с цел да се одобри закостенял бюджет и останалите закони, свързани с еврото

България към момента не се намира в неприятна позиция, когато става въпрос за присъединение към еврозоната, само че с цел да завърши сполучливо този развой, би трябвало да се изпълнят няколко задания. Те са свързани освен с техническата подготовка на банковия бранш, институциите и бизнеса, само че и с приемането на няколко законопроекта, с връщане към политиката към фискална дисциплинираност и стартирането на осведомителна акция. Това стана ясно от думите на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, който взе участие на конференция, отдадена на тематиката. Тя беше проведено от Американска комерсиална камара в България.

Страната ни публично се Това се случи, откакто по този начин или другояче възможностите бяха спаднали покрай нулата. Причината е, че съгласно европейските ни сътрудници България изостава с приемането на съответното законодателство, а също и не покрива критерия за инфлация. Новата индикативна дата, която се чува все по-често и от представители на Европейска комисия, и на служебният кабинет, е началото на 2025 година

Истината е обаче, че този развой няма по какъв начин да бъде приключен до дъно без политическа воля и работещ парламент. Това загатна с изявлението си и Димитър Радев. По думите му Българска народна банка и банковият бранш ще са привършили с подготовката за приемане на еврото в доста висока степен още в края на тази година.
Реклама
Ако България още веднъж не избере функциониращо държавно управление, това може да подкопае очакванията й за присъединението към еврозоната в бъдеще, разяснява и Politico ден след изборите на 2 април.
В очакване инфлацията да се намали
В момента единственият номинален аршин, който България не извършва, с цел да се причисли към еврозоната, е този за инфлацията. Тя би трябвало да не надвишава междинното равнище за предходните 12 месеца в трите членки на Европейски Съюз с най-ниски стойности плюс 1.5 процентни пункта надбавка, до момента в който сега покачването на цените е надалеч над междинното в целия съюз.

" Ние се надяваме, че през идващите месеци инфлацията в България ще стартира да спада много по-осезаемо, същото се следи и в нашите сътрудници от Европейски Съюз ", съобщи служебният зам-министър на финансите Методи Методиев. Преди ден ведомството разгласява своята пролетна макропрогноза. В нея се показва, че средногодишната инфлация, измерена през хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), се чака да се намали от 13% през 2022 година до 8.7% през 2023 година През идващите години прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като цените на енергийните артикули ще регистрират спад.

Въпреки че България няма да се причисли към еврозоната от началото на 2024 година, ние продължаваме подготовката за приемането на общата европейска валута, заявява Методиев. Според него обаче гласуваните в последните години данъчни облекчения и по-високи обществени разноски може да образуват недостиг над 3%, което също би представлявало спънка. " Очакваме от държавното управление и от тези, които ще ръководят, да вършат благоразумна и консервативна фискална политика за осъществяване на Маастрихтските критерии за стабилността на страната ", сподели Методиев.
Реклама
За потребност от фискална консолидация приказва и шефът на Българска народна банка. Това значи възобновяване на практиката от повече от 20 години на съставянето и упражняването на порядъчен бюджет ", съобщи Радев. Това е значимо освен в подтекста на еврозоната, само че и тъй като в изискванията на валутен ръб единствения метод да се влияе на инфлацията е посредством фискалната политика.
Нужен е работещ парламент
Според Радев процесът по приемане на еврото да приключи сполучливо зависи от една дума - консолидация, само че с три значими измерения - политическо, институционално и фискално. " Политическото измерение значи работещ парламент и постоянно държавно управление. Институционалната консолидация значи промени, които да преодолеят към момента сериозните институционални дефицити в страната и да реализира по този начин нужната институционална конвергенция ", счита Радев.

В същия ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заплаши, че в случай че не се реализира до единодушие за постоянно ръководство, партията му ще откаже да гласоподава държавния бюджет.

Зам-финансовият министър Методиев обаче изрази вяра, че нужните законодателни промени по пътя към еврочленството ще бъдат осъществени от новия парламент, където има ясно завършено евроатлантическо болшинство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР