BMW Group придобива дял в швейцарската компания Bcomp, която произвежда

...
BMW Group придобива дял в швейцарската компания Bcomp, която произвежда
Коментари Харесай

BMW i Ventures инвестира в High Performance компоненти от естествени влакна

BMW Group придобива дял в швейцарската компания Bcomp, която създава устойчиви олекотени градивни решения. Партньорството в моторните спортове се ускорява, стартира взаимна изследователска и развойна активност за серийни коли.

BMW Group уголемява своя ангажимент в региона на устойчиви, ресурсоспестяващи съставни елементи за транспортни средства, направени от естествени материали. Чрез своя Venture Fond BMW i Ventures, премиум автомобилният производител в този момент влага в швейцарската Cleantech компания Bcomp, водещ производител на високоефективни композити, направени от естествени нишки. В същото време се уголемява партньорството в региона на моторните спортове. Bcomp става формален сътрудник на BMW M Motorsport при участията на новото BMW M4 GT4. Освен това BMW Group Research и Bcomp започват съдействие за развойна активност за потребление на по-голям дял от възобновими първични материали за производството на съставни елементи в бъдещи модели коли.

Иновативните усилващи решения от Bcomp бяха употребявани за първи път в BMW M Motorsport през 2019 година във Формула E. С охлаждащ маркуч, направен от лен, BMW iFE.20 беше първият спортен автомобил на BMW с елементи, направени от възобновими растителни нишки. Освен това, решенията за армиране powerRibs™ и ampliTex™, създадени от Bcomp и състоящи се от композити от естествени нишки, към този момент са в положение да заменят избрани съставни елементи, направени от армирана с въглеродни влакна (CFRP) в спортните коли BMW M Motorsport, употребявани в DTM. Това развиване акцентира значимата роля на BMW M Motorsport като софтуерна лаборатория за BMW Group, което в този момент продължава със съдействието при BMW M4 GT4. Въз основа на знанията и опита, насъбрани в надпреварите, новите технологии при материалите се употребяват и в колите BMW M и в BMW M Performance Parts. „ Устойчивостта на продукта също става все по-важна в моторните спортове. Ето за какво сме щастливи да работим с Bcomp като формален сътрудник на BMW M Motorsport за оборудването на BMW M4 GT4 “, споделя Францискус ван Меел, основен изпълнителен шеф на BMW M GmbH.

Вдъхновено от листните жилки, армиращото решение powerRibs™, създадено от Bcomp, обезпечава оптималната неотстъпчивост с минимално тегло посредством основаване на 3D конструкция от едната страна на тънкостенен черупков детайл. Това разрешава потреблението на по-малко главен материал и понижаване на тежестта, разноските и консумативите в производството. Подсилванията ampliTex™ прибавят забележим пласт от ленени нишки, които заместват обичайния покривен материал по CO2-неутрален метод. Чрез комбинирането на двата материала може да се спести до 70 % от пластмасата, употребена в интериора, като в това време се понижават излъчванията на CO2 с до 60 %. По този метод се основават по-устойчиви съставни елементи на автомобила, чието държание при строшаване също покачва сигурността спрямо стандартните композитни материали. Композитите от естествени нишки се употребяват и в класическите аксесоари за моторни спортове, да вземем за пример в продуктовата гама BMW M Performance Parts.

Сътрудничеството в развойната активност сред изследователския отдел на BMW Group и Bcomp създава и потреблението на нови решения за устойчиви материали в бъдещите модели коли. Изследването на новаторски материали е значима част от тактиката за резистентност на BMW Group, която има за цел да понижи излъчванията на CO2 през виталния цикъл на своите транспортни средства с повече от 40 % до 2030 година спрямо 2019 година

Използването на възобновими първични материали и естествени нишки като коноп, кенаф или лен свежда до най-малко потреблението на материали и понижава тежестта с до 50 % спрямо стандартните материали. В резултат на това те способстват за понижаване на потреблението на сила на въпросните транспортни средства. Освен това естествените материали са включени в изчислението на CO2 с негативна стойност, защото употребяваните растения могат да всмукват CO2 и да отделят О2 по време на етапа си на напредък.

Понастоящем естествените нишки са изключително подобаващи за потребление във забележими и облицовъчни съставни елементи в интериора. „ За да понижи излъчванията на CO2 за целия авто парк, BMW Group освен следи етапа на потребление, само че и обръща внимание на енергоспестяващите процеси по време на производството. Иновативната селекция и състав на материали е значима стъпка по пътя ни към климатична индиферентност “, изяснява Флориан Пройс, началник на отдела за изцяло развиване на транспортните средства на BMW Group.

BMW Group влага в проучвания и разработки в региона на възобновимите материали в продължение на няколко години, с цел да може да извърши климатичните цели и да сложи нови стандарти за стабилно високо качество. По пътя към изцяло стабилно развиване на артикули, отговорно потребление на ресурсите и промяна към кръгова стопанска система, BMW Group работи целеустремено със започващи компании и опитни снабдители на материали върху насочени към бъдещето материали.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР